27 Ocak 2008 Pazar

Bamya Çorbası-Eskişehir Usulü

Kullanılan Malzemeler ( 4 kişilk)
150 gr kuşbaşı kuzu eti veya 2 adet tavuk kalça şiş
1 avuç kadar çiçek bamya
1 yemek kaşığı domates salçası
1 adet küçük kuru soğan
2 yemek kaşığı zeytinyağ (riviera tip)
1 adet limon
Yapılışı
Tencereye 2-3 bardak kadar su alınır, içine yarım limon sıkılır ve kaynadıktan sonra çicek bamyalar dizili oldukları iplikleriyle birlikte içine atılır. 15 dakika kadar orta ateşte kaynatılır. Çorbanın pişeceği tencereye yağ alınır, ısınınca içine küçük doğranmış kuzu veya tavuk etleri ilave edilir. Etler hafifçe kızarmaya başlayınca incecik kıyılmış soğan konur. Yanmayacak şekilde 1- 2 defa karıştırılır, salçası ilave edilir. Hep beraber güzelce harmanlanır. Salçanın kokusu çıkmaya başlar başlamaz, 3-4 bardak sıcak su ilave edilir. 15 dakika orta ateşte etler soğan ve salçakaynatılır, özleştirilir.
Limonlu suda haşlana bamyalarımız iplerinden dikkatlice sıyrılır ve kaynamakta olan çorbaya katılır. Üzerine yarım adet limon sıkılır, tuzu ilave edilir. 30 dakika orta ateşte pişirmeye bırakılır. Bamyalar pişmeli ama ezilmemelidir. Yanına limon dilimi katılarak servis edilir. Bu çorba genelde düğün, bayram gibi özel günlerde hazırlanan çok lezzetli bir yemektir. Bizim düğünümüzde de pişirilmişti, ben ilk ogün yemiştim.
Afiyet olsun

Not:Kuru çicek bamya genelde Eskişehir de iplere dizili olarak satılan bir kuru sebzedir. Ancak İstanbul da ve diğer şehirlerde normal marketlerde veya baharatçılarda da bulunabilir. İstanbulda Malatya Pazarı markası ile satılan paketlenmiş küçük bamyalar kullanılabilir.

2 yorum:

Unknown dedi ki...

Ben de Eskişehirliyim ama bu çorbayı Eskişehirde hiç duymadım, görmedim. Anne ve baba tarafım Konyalı. Bamya çorbası Konya'nın diye bilirim. Orada bamya sadece çorba olarak yapılır. Yemekli davetlerde de mutlaka vardır.
Zeynep (Sinan'ın annesi)

Not : Sevgili Nuriye, yarım saatten fazladır Blogunda dolaşıyorum. Çok güzel..Artık ben de müdavimi olurum.

Esesli tiger dedi ki...

Eskişehir sirihisar yöresinde düğün corbasidir,Sivrihisar gidinher corbacida bulunur