Kullanılan Malzeme
5 adet yufka
400gr ıspanak
4 adet taze soğan
1/4 demet maydanoz
2-3 dal dereotu ( istenirse daha fazla)
50 gr beyaz peynir
1 S.B. sıvı yağ ( ayçiçek yağ)
1 adet yumurta
Orta boy bir fırın tepsisi
Yapılış
Bol suda bekletmeyle iyice yıkanan ıspanak, süzgüye alınır. Diğer yeşillikler ayıklanır, yıkanır. Süzülen ıspanak ve sırasıyla maydanoz , taze soğan ve dere otu ince ince kıyılır. Beyaz peynir ufalanarak yeşilliklere ilave edilir.Elle güzelce karıştırılır.Bu aşamada acılık isteniyorsa pul biber koyulabilir. Fırın tepsisi bir fırça ile yağlanır;
- İlk yufka tepsiye kenarlardan taşacak şekilde yerleştirilir. Yufkaya 1-2 kaşık yağ serpiştirilir, fırça yardımı ile her tarafına yayılır.
- İkinci yufka ikiye ayrılır, küçük parçalara ayrılarak yarısı tepsiye yayılır. Yine yağ serpiştirilir ve hazırlanan için 1/3'ü yufka parçalarının üzerine yerleştirilir. Ispanağın üzerine yarım yufka daha yayılır.Yağ serpiştirilir.
- Üçüncü yufka yine ikiye ayrılır, küçük parçalara bölünür.Yarısı serpiştirilir, yine yağ konur ve kalan yarım yufka yayılır. İçin ikinci 1/3 'ü daha serpiştirilir.Kalan yarım parça yufka konur,yağ serpilir.
- Dördüncü yufka ikiye ayrılır, önce bir yarısı ,araya yağ, sonra diğer yarısı tepsiye yayılır.Son kalan iç yufkanın üzerine yayılır , yağ serpilir.
- Son yufka ikiye bölünür, aralarına yine yağ serpiştirilerek tepsiye yedirilir.Kalan sıvı yağa bir yumurta kırılır, ve biraz tuz ile çırpılır. Tepsi kenarlarından sarkan yufkalar düzgünce üst tarafa katlanır. Börek 8-10 cm lik genişlikte karelere kesilerek ayrılır. Çırpılmış yağ/yumurta karışımı fırça ile tüm yüzeye sürülür.
Fırına atmadan önce dışarıda yarım saat kadar dinlendirilir. 150 dereceye ayarlanmış fırına henüz fırın soğuk iken atılır. 30-35 dk. da börek hazırdır. Fırından çıkınca çıtır çıtır olan börek , tepsinin üzerine başka bir tepsi örtülürse yumuşar.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder