2 Ocak 2008 Çarşamba

Ispanaklı Börek -Annemin usulü



Kullanılan Malzeme

5 adet yufka

400gr ıspanak

4 adet taze soğan

1/4 demet maydanoz

2-3 dal dereotu ( istenirse daha fazla)

50 gr beyaz peynir

1 S.B. sıvı yağ ( ayçiçek yağ)

1 adet yumurta

Orta boy bir fırın tepsisi


Yapılış

Bol suda bekletmeyle iyice yıkanan ıspanak, süzgüye alınır. Diğer yeşillikler ayıklanır, yıkanır. Süzülen ıspanak ve sırasıyla maydanoz , taze soğan ve dere otu ince ince kıyılır. Beyaz peynir ufalanarak yeşilliklere ilave edilir.Elle güzelce karıştırılır.Bu aşamada acılık isteniyorsa pul biber koyulabilir. Fırın tepsisi bir fırça ile yağlanır;


  • İlk yufka tepsiye kenarlardan taşacak şekilde yerleştirilir. Yufkaya 1-2 kaşık yağ serpiştirilir, fırça yardımı ile her tarafına yayılır.

  • İkinci yufka ikiye ayrılır, küçük parçalara ayrılarak yarısı tepsiye yayılır. Yine yağ serpiştirilir ve hazırlanan için 1/3'ü yufka parçalarının üzerine yerleştirilir. Ispanağın üzerine yarım yufka daha yayılır.Yağ serpiştirilir.

  • Üçüncü yufka yine ikiye ayrılır, küçük parçalara bölünür.Yarısı serpiştirilir, yine yağ konur ve kalan yarım yufka yayılır. İçin ikinci 1/3 'ü daha serpiştirilir.Kalan yarım parça yufka konur,yağ serpilir.

  • Dördüncü yufka ikiye ayrılır, önce bir yarısı ,araya yağ, sonra diğer yarısı tepsiye yayılır.Son kalan iç yufkanın üzerine yayılır , yağ serpilir.

  • Son yufka ikiye bölünür, aralarına yine yağ serpiştirilerek tepsiye yedirilir.Kalan sıvı yağa bir yumurta kırılır, ve biraz tuz ile çırpılır. Tepsi kenarlarından sarkan yufkalar düzgünce üst tarafa katlanır. Börek 8-10 cm lik genişlikte karelere kesilerek ayrılır. Çırpılmış yağ/yumurta karışımı fırça ile tüm yüzeye sürülür.

Fırına atmadan önce dışarıda yarım saat kadar dinlendirilir. 150 dereceye ayarlanmış fırına henüz fırın soğuk iken atılır. 30-35 dk. da börek hazırdır. Fırından çıkınca çıtır çıtır olan börek , tepsinin üzerine başka bir tepsi örtülürse yumuşar.

Hiç yorum yok: