1 Ocak 2008 Salı

Kemikli Etli Patates Yemeği


4 kişilik
Malzemeler
400 gr Kemikli Kuzu eti (ön kol daha uygun)
2 adet iri patates
1 adet iri kuru soğan
1 Y. K. domates salçası
1/4 çay bardağı zeytin yağı (riviera tipi) (Etinde yağını hesaba katarak yağı az tuttuk.)

Arkadaşlar, bu yemeği lezzet açısından mümkünse toprak bir tencerede yapınız. Ama çelik tencerede de tabiki yapılabilir. Ayrıca yaz aylarında 1 adet yeşil biber ilave edilir ve salça yerine 3 adet domates konulabilir.
Yapılışı
Kasaptan yumurta iriliğinde kırdırarak aldığımız kemikli kuzu etini, güzelce yıkayıp ayrı bir tencerede köpüğü çıkıncaya kadar hafif haşlıyoruz. Rengi dönen etleri, kevgirle yemeği yapacağımız tencereye alıyoruz. Kısık ateşte kapağı kapalı olarak 10 dk. kadar kendi haline bırakıyoruz. Tencerenin dibine yapışıyor gibiyse zeytin yağımızı ilave edip tahta bir kaşık ile 1 dk. kavuruyoruz. Yemeklik doğranmış soğanımızı ilave edip 1-2 dk. yine kısık ateşte yakmadan sotelemeye devam ediyoruz. Salçayı tencerenin kenarına doğru koyup tahta kaşık ile önce tek başına kokusu çıkıncaya kadar ezerek kavuruyoruz.Sonra et ve soğanla harmanlıyoruz. 2 su bardağı sıcak suyu ilave ederek etler kemiklerinden ayrılmaya başlayıncaya kadar. Kısık ateşte 30 dk. kadar pişiriyoruz. Patatesleri soyup iri kuşbaşı formunda doğruyoruz. 30 dk sonunda yemeğimize ilave ediyoruz. Tuzunu koyup, gerekirse kaynar su ilavesi yaparak yemeğimizi pişmeye bırakıyoruz. Patatesler hafif ezilerek pişince yemeğimiz de hazırdır. Yanında turşu ve bulgur pilavı çok yakışır.

Afiyet olsun






Hiç yorum yok: