25 Şubat 2008 Pazartesi

Bizim Evin Pizzası

Pizza İtalyan mutfağının en tanınmış örneği, bizdeki pidenin de onlarda ki karşılığı. İtalyan'lar pizza hamurunu adeta bir tabak gibi düşünüp, ne yemek isterlerse üst malzeme olarak onları kullanıyorlar. Deniz mahsullü, vejeteryanlar için sebzeli, sadece birkaç çeşit peynirli, kurutulmuş etli veya diğer şarküteri malzemelerinden oluşan çeşit çeşit pizzalar hazırlıyorlar.
İtalyan pizzasını şimdilik bir yana bırakıp, bizim evde yapılan pizzasının tarifini vermek istiyorum size. Tarifte olgun domates deniyor ama kış mevsiminde olduğumuz için salça kullanmak daha iyi . Siz de standart hamur ve sos tarifi bazında, peynirler, diğer malzemeler ile kendi pizzanızı en sağlıklı şekilde hazırlayabilir, keyfinize bakabilirsiniz.
not: Pizzanın resmini çekeceğimi unutup hemen bir dilim kesip sıcak sıcak yemiştim.
Kullanılan Malzeme- 2 kişilk
hamur
3 su bardağı un
1 tatlı kaşığı boncuk maya veya 1/3 paket yaş maya (son kullamım tarihine dikkat)
1 tutam toz şeker , bir tutam tuz

Üst Malzeme
300 gr taze kaşar
3 olgun domates veya 1 yemek kaşığı domates salçası
2 diş sarımsak
2-3 yemek kaşığı zeytinyağ
Yapılışı
Maya yarım bardak suda eritilip, yavaş yavaş un ile karıştırılır. Bir tutam şeker ve tuz ile ele yapışmayan yumuşak ve pürüzsüz bir hamur elde edilir. Hamur top haline getirilir, evin sıcak bir bölümünde, üzerine nemli bir bez örtülerek, mayalanmaya bırakılır. Hamur iki kat hacme ulaşıncaya kadar, yaklaşık 1 saat, bekletilir. Bu arada yıkanan domatesler mutfak robotunda kabuklu aolarak ve sarımsaklar ile püre haline getirilir. Eğer salça kullanıyorsak 1 çay bardağı kadar su ile inceltilir ve zeytinyağ ile 10 dakika kısık ateşte pişirilir, soğutulur. Kaşar peyniri rendelenir, pizzanın üzerine konacak malzemeler istenen miktarda hazırlanır.
Hamur mayalandığı zaman, unlanmış düz bir zemin üzerine alınır. Oklava ile inceltilir ve yağlanmış fırın tepsisine alınır. Gerekirse elle düzeltilir, üzerine domates sosunun tamamı yayılır. Rendelenen kaşar peyniri tepsinin heryerine eşit şekilde serpiştirilir. Üzerine istenen pizza malzemesi düzenli bir şekilde yerleştirilir. 200 C derelik sıcak fırına verilir, yaklaşık 15-20 dakikada pizzanız hazır.

Afiyet olsun.

Hiç yorum yok: