18 Şubat 2008 Pazartesi

Etli Bulgur Pilavı- Dede Aşı


Ben Ege bölgesi çocuğuyum, ne yazık ki oraların kıymetini ayrıldıktan sonra anladım. Yaşanan yerlerin, oralara ait güzel adetlerin değeri kaybedilince daha anlaşılır. En kötüsü de, kendi çocuğumun bu güzel adetleri yaşayamayacak olması.
Çocukluğumun geçtiği ilçede bir adet vardı. Genç kızlar veya kadınlar kendileri veya aileleri bir dilekte bulunurlar, bu dileğin gerçekleşmesi durumunda biraz sonra bahsedeceğim yemek yapılır ve mahallenin çocuklarına kurulan geniş bir sofrada sunulurdu. Hatta bazı teyzeler, sanırım mecburiyetten, çocukların kendi kaşıklarını da getirmelerini isterlerdi. Kocaman bir siniye bu lezzetli pilav dökülür, biz çocuklar neşeyle kaşık sallardık. Yanında da buz gibi ayran olurdu çoğu zaman, pilav sonrasında da oyunlarımıza devam...

Kullanılan Malzeme
1,5 Su bardağı pilavlik Bulgur
200 gr kuşbaşı kuzu eti
1 küçük soğan
1/2 su bardağı haşlanmış nohut ( varsa)
2 yemek kaşığı zeytinyağı
1 tatlı kaşığı domates salçası
1 çay kaşığı biber salçası
bir tutam nane ve tuz

Yapılışı

Kuşbaşı doğranmış kuzu eti, çeyrek soğanla etler yumuşayınca kadar haşlanır. Bir pilav tenceresinde, ince doğranmış soğan zeytin yağı ile hafifçe sotelenir. Salça ilave edilir ve 1 dakika daha kavrulur. İyice yıkanmış ve süzülmüş bulgur ilave edilir, 1 dakika çevrilir. 3 su bardağı etin haşlama suyu, haşlanmış et parçaları ve haşlanmış nohut, bulgura ilave edilir. İsteğe bağlı olarak nane serpilir. Kapağı kapatılır, 10 dakika pişmeye bırakılır. Pişme sonrası 5 dakika demlendirilen pilav sıcak sıcak servis edilir.

Afiyet Olsun

2 yorum:

Adsız dedi ki...

benim demin aklıma gelsi dede aşı internete bir bakayım dedim benim yaşadıklarımı yaşanlar var mı diye. Varmış. Aynen anlattığınız gibi nedenini bilmeden gidilirdi bir komşu evine. Mahallenin bütün çocukları olurdu bu organizasyonda. Hele kaşık muhabbeti tam olarak öyle olurdu. Kendi evinden getirirdi herkes kaşıkları. Söke'de Kemalpaşa Mahallesinde böyle olurdu, anlattığınız gibi, 'Dede Aşı', 80'lerin sonunda.

Adsız dedi ki...

Egeliyiz,çocukluğumuz böyle geçti,kaşığını kap koştur yemeye..Ne günlerdi,şimdilerde köylerde hala var ama :) Ben de çocuklarıma tavuklu bulgur pilavı yaptığımda dedeaşı olarak söylüyorum arada diyorlar ki anne dedeaşı yap :)