25 Mart 2008 Salı

Ege Usulu Ot kavurması

Ege bölgesi kızıyım, bildiğiniz gibi. Bahar geldiğinde bizim oraların dağlarına çıkıp otlasanız , doyarsınız. Doğanın uyanışına çeşit çeşit otlar da katılır. Kimisi mayhoş, kimisi hafif acı, kimiside mis kokulu nefasetleri ile kendilerini insanlara sunarlar. Kiminin kavurması güzel olur, kiminin böreği ... Bazısı şöyle bir haşlanır, sadece limon sıkılıp zeytinyağ gezdirilir, afiyetle yenir.
İşte size kavurması olan iki ot, şifa niyetine . Eğer çarşıda pazarda bulabilirseniz , hiç kaçırmayın aşağıdaki şekilde pişirin , sizde doğadan faydalanın.
Not: Benim otlar , annemin valizinde ta... Aydın - Söke'den geldi.

Kullanılan Malzeme
1 demet arapsaçı
1 demet ebegömeci
1 adet kuru soğan
1 adet domates
1 çay kaşığı domates salçası
1/3 çay bardağı sıvı yağ
pul biber
Yapılışı
Otlar ayıklanır bol suda bekletilerek yıkanır. Tekrar demet haline getirilir, sap kısımları ayrı bir kaba alınarak, 1 cm. uzunluğunda doğranır. Yayvan bir tencereye kıyılmış soğanlar ve yağ alınır. Soğanlar kısık ateşte hafif terletilir, önce otların sap kısımları tencereye ilave edilir . 1 dakika döndürülür , kabukları soyulup kuşbaşı doğranan domatesler ve salça da ilave edilir, hafif tuz ekilir, kapağı kapatılır, 1 dakika daha pişirilir. Süre sonunda otların tamamı tencereye konur, üzerine pul biber serpilir, karıştırılır, kapağı kapatılarak kısık ateşte pişmeye bırakılır.
Sıcak, ılık veya soğuk her şekilde zevkle yenir.

Afiyet Olsun!

Hiç yorum yok: