8 Mayıs 2009 Cuma

Etli Kabak Dolmasi


Gurbet zor arkadaslar , oy anam oy oy !
Bizim yemeklerimiz bir baska, dolmalarimiz , corbalarimiz . E tabi , evde mumkun oldukca kendi yemeklerimizi hazirliyoruz. Sizler icin siradan yemekler, bizim icin sadece kendi evimizde yiyebildigimiz yemekler haline geliyor.
Neyse fazla soze gerek yok, size bizim evin kabak dolmasini tarifini vermek istiyorum.
Ama , ya simdi de eskiler aklima geldi. Biz universitede yurta kalirdik ve arkadaslar, bahar gelince o zamanlar hafiften yaz sebzeleri tezgahlarda yerini alirdi. Turfanda sebze meyve diye bir kavram vardi ki, simdiki bebeler bilmezler. Ve bu sebzelerden sezonun ilk dolmalari , salatalari ve sulu yemekleri yapilirdi. Bir defa hatirliyorum, hepimizin acayip cani kabak dolmasi istemisti. O kadar ki bir arkadasimiz, anneme soyliyeyim de size yapsin demisti ama kismet olup da yiyememistik. Yani kabak dolmasinin benim icin yeri ayridir .
Iste benim tarifim , hafif ve saglikli ...
Kullanilan Malzemeler
  • 200 gr yagsiz kiyma
  • 5 adet dolmalik kabak
  • yarim su bardagi pirinc
  • 1 adet domates, kabuklari soyulmus ve kup dogranmis
  • 1,5 yemek kasigi domates salcasi
  • yarim demet dereotu
  • 1 adet kucuk sogan
  • yarim cay bardagi zeytinyag
  • tuz , karabiber
Yapilisi
  • Genis bir karistirma kabina , herbiri incecik kiyilmis sogan, dereotu ve domates alinir.
  • Yikanan pirincler ilave edilir.
  • Salca, kiyma , zeytinyag , tuz ve karabiber konur, iyice karistirilir.
  • Yikanan ve uclari kesilen kabaklar buyukluklerine gore 2 veya 3 e bolunur.
  • Icleri dikkatle oyulur ve dolma harci ile doldurulur.
  • Uygun bir tencereye dizilir, istenirse dolmalarin uzerinden 2 yemek kasigi daha zeytinyag daha gezdirilir.
  • Dolmalarin uzerinden boylarinin yarisina gelecek kadar sicak su konur , once harli, kaynayinca da agir ateste 25 30 dakika kadar pisirilir.
Afiyet Olsun!

Hiç yorum yok: