Bu keki sevgili arkadasim Candan'in bana geldigi bir gun, ilk defa yaptim. Kek icin kullandigim kalibin etiketinde vardi tarifi . Malzemeler ve miktarlari mantikli da gelince denemek istedim. Sadece yag miktarini biraz azaltip , yumurta sayisini bir arttirdim. Sonuc oldukca lezzetli ... Denemenizi cok isterim.
Bu kek icin 25 cm'lik bir kalip kullandim. Hamuru da ikiye bolerek ayri ayri pisirdim. Siz daha genis bir kalipta bir defada pisirip , sonradan ortadan ikiye keserek hazirlayabirisiniz. Yada kremayi sadece ust ve yan yuzeylerine surebilirsiniz.
Kek
- 2 kap un ( ben beyazlatilmamis kullandim)
- 2/3 kap kakao
- 2 +1/4 cay kasigi kabartma tozu
- 1/4 cay kasigi tuz
- 1/2 kap bitkisel yag (ayni miktarda erimis tereyagi 'malesef'' daha iyi sonuc veriyor)
- 1 +1/2 kap toz seker
- 3 iri yumurta
- 2 cay kasigi vanilya
- 1+1/3 kap sut oda sicakliginda ( sut yaglica olursa daha iyi )
Krema
- 100 gram bitter cikolata
- 2/3 kap krema
- 1/2 kap bardağı su
- 1/2 kap toz şeker
- Un elenir , üzerine kabartma tozu , tuz ve kakao eklenir , yavaşca karıştırılır.
- Ayrı bir kapta şeker, yumurtalar , yağ ve vanilya çırpılır. Süt eklenir , yarım dakika daha karistirmaya devam edilir.
- 3 aşamada un-kakao karışımı ilave edilir.
- Kekin pişecegi kalıbın tabanina yağlı kagıt yerleştirilir ve hamur boşaltılır.
- 180 C derede pişirilir. Iki defada pişiriyorsaniz, her bölüm 20 dakikada pişer. O sirada kullanmadiginiz hamuru buzdolabında bekletebilirsiniz.
- Pisen kek, fırından alınıp 15 dakika kadar dışarıda bekletilir.
- Eger mutfağınızda varsa, kek bir kek dinlendirme teli uzerine , yoksa uygun bir yuzeye ters cevrilerek cıkarılır..
- Yağlı kağıt üzerinden yavaşca alınıp kekin tamamen soğumasi sağlanır.
- Suyu ve şekeri küçük bir kapta kaynatın, hafif kıvam alınca ocaktan alın , soğutun.
- Kremasinin hazirlanmasi; Bitter cikolata ve krema benmari usulüne göre, icinde su kaynayan bır kabın içine oturtulmuş ısıya dayanikli bir baska kabın içinde, eritilerek karıştırılır.
- Tam karışma sağlandıktan sonra, krema kabı dışarı alınarak biraz soğumasi sağlanır.
- Kek iki bölümde pişirilmiş ise , ilk kek servis edileceği, varsa ayakli bir, servis kabına alinir.
- Kek soğutulmuş şurup ile hafifçe ıslatılır .
- Kremanin yaklasik 1/3'u uzerine bir bicak yardimi ile surulur.
- Ikinci kek uzerine yerleştirilir,önce şurup ile ıslatılır. Kalan kremanin tamami kekin her tarafina sürülür.
- Cikolatali kremanizin miktarini ve kıvamını , kullandığınız çikolata ve krema miktarında oynama yaparak değiştirebilirsiniz.
- Örnegin daha yoğun bir cikolata tadi icin çikolata miktarını yarısı kadar arttırabilirsiniz, vb...
- Isterseniz ara kata ayrıca , cilek, visne veya muz dilimleri yerlestirip, kekinizi zenginleştirebilirsiniz.
3 yorum:
Hani bana :((
Ellerine saglik, harika olmus Nuriye'cigim vallahi harika...
ARKADASIM, SANA DAHA GUZELINI YAPMAZ MIYIM ?
ben kek'e bayildim. hafif islak hali ile damak tadima cok uygundu. ellerine saglik nuriyecim.
Yorum Gönder