6 Nisan 2010 Salı

FOCACCIA - Italyan tepsi ekmegi




Hep hayalimde ekmek yapmak , ekmek yapabilir olmak vardi. Ekmek makinasi almadik , nedense ben pek gerekli gormedim. Ekmek makinesi olupta duzenli kullanan , sonuc alanlara da elbet bir sozum yok. Kimbilir belki daha sonra heveslenir ben de edinirim.
Ama ise once evde tepside ve normal firinda pisirilen Italyanlarin Focaccia dedikleri ekmek baslamis oldum. Bu ekmek sade pisirildigi gibi , uzerine serpistirilen baska malzemelerle zenginlestirilerek de pisiriliyor.
Mesela
  • kiyilmis taze kekik,
  • kurutulmus domates-kiyilmis-,
  • parmesan peyniri ,iri tuz,
  • corek otu,
  • kuru uzum bile deneyebilirsiniz. Ben ilkinde sade olarak denedim, bir daha ki sefere kiyilmis taze kekik dusunuyorum. Ama kekigi hamurun icine koymak daha cazip geldi birden.

Asagidaki tarif tam olcudur. 

Malzemeler
  • 5 +1/2 cup beyazlatilmamis ekmek unu ( ben her amaca uygun genel bir un kullandim)
  • 2 yemek kasigi toz seker
  • 2 çay kaşığı tuz
  •  paket instant maya veya 1 yemek kasigi aktif kuru maya
  • 10 yemek kasigi sizma zeytin yag

Yapilisi
Bu ekmegin yapilisi 2 gune yayilirmis gibi gorunse de , aslinda el oyalayan sure cok kisa. Yogurma islemini celik bir kapta yapmamiz gerekiyor. Ben ozel celik yogurma kabim olmadigi icin, genisce bir celik tencere kullanarak hallettim.
  • Un elenir, uzerine seker, tuz ve maya serpilir. Elle kuru olarak karistirilir, 1 bardak soguk su ilave edilir. Yogurma islemine baslanmadan once hemen yaninizda elinizin girecegi genislikteki bir kapta ilik su bulunmalidir.
  • Yumusak hareketlerle yogurulmaya baslanir. Arada bir elinizi ilik su dolu kaba daldirip elinizi islatip yogurmaya devam edilir.
  • Arada yogurma tenceresini dondurerek her yonden yogurma islemi yapilmasi saglanir.
  • 2 -3 dakika suren bu yogurma isleminden sonra , 5 dakika kadar hamur dinlendirilir.
  • 2 dakika daha yogurulur. Dinlenmeden sonra hamur, oldukca esnek bir hal almistir.Kucuk bir parcasini ceker gibi yaparsaniz hamurun tamami size dogru gelecektir.
  • Elinizi islatmaya devam ederek, ayni islak elinizle hamuru her yonden cekistirin. Cektiginiz parcanin boyu iki katina cikacak sekilde cekmeye devam edin.
  • Oldukca yumusak ve esnek halde olmalidir. Uzerine 1 yemek kasigi zeytin yag gezdirilir. Plastik folyo ile serbestce ortulur ve gece boyunca dinlenmesi icin buzdolabina kaldirilir.
Firinlanmadan 3 saat once yapilacaklar
  • Dolaptan cikarilan hamur iki kat buyuk hacme ulasmis olacaktir. Ekmegi pisirecegimiz tepsinin tabanina yagli kagit yerlestirilir. Uzerine de 2 yemek kasigi kadar zeytin yag surulur.
  • Hamur tepsiye ters cevrilerek aktarilir.Aktarma sirasinda mayali hamurda olusmus gozenekleri gorulecektir.
  • Hamurun yuzeyine 2 yemek kasigi kadar zeytin yag gezdirilir ve parmak uclariyla yumusak yumusak bastirarak hamura nufus etmesi saglanir.
  • Hamur tepsi kenarlarina yayilmasi icin fazla kuvvet uygulanmamalidir. 2o dakika kadar dinlendirilir.
  • Dinlenme sonrasi 2 yemek kasigi daha zeytin yag gezdirilir, tekrar parmak uclari ile bastirarak hafifce yogurma yapilir.

  • Hamurun uzeri hava gecirecek sekilde , serbestce folya ile kapatilir.


  • Hamurumuz, baslangic yuksekliginin yaklasik 1, 5 kati kadar kabarmasi beklenir. Bu sicak ortamda toplam 2 saat , serin ortamda 3 saat alacaktir.
  • Firin onceden 250 C (475 F )dereceye ayarlanmis olmalidir.
  • Tepsi uzerinden folya yavasca alinarak ve firinin en orta seviyesine yerlestirilir. Sicaklik hemen 230 C (450 F) dusurulur. 15 dakika kadar pisirilir.Sure sonunda kapak acilir ve tepsi homojen pisme olabilmesi icin dondurulur.
  • 7 dakika kadar daha firinda tutulan ekmegimiz muhtemelen pismis olacaktir.
Benim oglum bu asamada sadece mutfaktan gelen mis gibi ekmek kokusunu duyarak, bana dedi ki " anne bu dunyanin en enfes kokusu nerden geliyor ?" Benim ekmek hazirligimdan haberi yoktu.
  • Kontrol edin, gorebildiginiz her yeri , alti bile , altin sarisi renkte ise pismis demektir. Degilse 1-2 dakika daha tutun firinda.
  • Kirintilari toplayabilmek icin ,bir bezin uzerine sogutma telini yerlestirin. 1 dakika kadar ekmek tepsisini telin uzerine alin , sogutun.Sonra bir bicakla ekmegin kenarlarini tepsiden ayirin . Teli tepsiye kapatarak , tepsiyi ters cevirin .
  • Ekmek kolayca tepsiden kurtulacektir. Yagli kagidi ekmekten ayirin.
  • Servis icin ekmeginizi kesmeden once , 5 dakika kadar dinlendirin. Sonrasinda guzelce kesip ekmeginizin keyfini cikarin.


Afiyet Olsun

Kaynakca: Real Italian
www.finecooking.com
www.taunton.com


1 yorum:

Aybike Ceylan dedi ki...

bak bundan da isterim :) yapalim en kisa zamanda, yoksa manti da mi yapsak :)