*******
Sutun Kaynatilmasi:
Misal ben 5 litre kadar istiyorum, bunun yaklasik 3 litresini yogurt, kalanini da sut olarak tuketiyorum.
- Oncelikle sabah gelen sutun, bekletilmeden kaynatilmasi cok onemli. Bunun icin tercihen temiz bir tulbentten suzulen sutu iki ayri tencereye aktarilarak pisirilmesi gerekiyor.
- Yogurt yapacaginiz tencereye yogurt icin ayirdiginiz sutu, digerine de icilecek sutu aliniz.
- Tencerenin buyuklugu yogurt icin onemli . Soyle ki ; ust tarafta iki parmaktan fazla bosluk birakmasaniz , daha iyi sonuc alisiniz.Kaynatma sirasinda seviye bir miktar yukselecektir, onu tolere edecek bir aralik (2 parmak) yeterlidir.
- Ayni anda iki tencereyi de pisirebilirsiniz. Elinizde bir kepse bulunsun , cunku kaynatma asamasinda sutu havalandirarak karistirmaniz gerekecek.
- Ocagi tam acin, bir yandan da kepce ile karistirarak, sutu tasirmadan kaynama noktasina getirin. Bu sure sut miktarina gore degisir.
- Kaynama noktasina gelen sutu, yarim ayar ateste 20 dakika kaynatin .
- Evin yada mutfagin sicak bir bolgesi mayalanma islemi icin uygun olacaktir.
- Tencerenin altina bir mutfak havlusu yerlestirin.
- Sutun isisi , tenceresinin disindan kontrol edilir, elinizin yanmamasi gerekir. Eger bir termometreniz varsa, 43-45 C derece olcmeniz gerekir.
- Tepeleme 1 yemek kasigi kati yogurdu kucuk bir kapta 3 yemek kasigi suyla inceltiniz ve tencerenin en kenarindan sute yavas yavas karistiriniz-akitiniz.
- Sutun kaymagini hirpalamadan kasik ile alttan alttan hafifce karistiriniz, uzerine kapagini ortunuz.(Mumkunse cam kapakli bir tencere tercih ediniz )
- Kalinca bir ortu ile tencereyi etraflica sarip , 4 saat hic yerinden kipirdatmadan mayali sutu dinlendiriniz.
- Sure bitiminde, ortuleri ve kapagi aciniz. Yarim saat kadar oylece bekletiniz.
- Daha sonra buzdolabina agzi kapali olarak aktariniz. Tuketmeden once en az bir gun bekletmenizi oneririm . Enfes yogurdunuz hazir !
Afiyet olsun !
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder