15 Şubat 2011 Salı

Yogurt Nasil Mayalanir ?

Pisme islemi tamamlanmis , yogurt yapimi icin hazir sutumuz.

Benim icin ambalajli sut- yogurt devri bitti. Cunku cok sansliyim ki artik (hem de organik) sutum kapima kadar geliyor. Keyfime gore nasil istersem kullaniyorum.
*******
Sutun Kaynatilmasi:
Misal ben 5 litre kadar istiyorum, bunun yaklasik 3 litresini yogurt, kalanini da sut olarak tuketiyorum.
  • Oncelikle sabah gelen sutun, bekletilmeden kaynatilmasi cok onemli. Bunun icin tercihen temiz bir tulbentten suzulen sutu iki ayri tencereye aktarilarak pisirilmesi gerekiyor.
  • Yogurt yapacaginiz tencereye yogurt icin ayirdiginiz sutu, digerine de icilecek sutu aliniz.
  • Tencerenin buyuklugu yogurt icin onemli . Soyle ki ; ust tarafta iki parmaktan fazla bosluk birakmasaniz , daha iyi sonuc alisiniz.Kaynatma sirasinda seviye bir miktar yukselecektir, onu tolere edecek bir aralik (2 parmak) yeterlidir.
  • Ayni anda iki tencereyi de pisirebilirsiniz. Elinizde bir kepse bulunsun , cunku kaynatma asamasinda sutu havalandirarak karistirmaniz gerekecek.
  • Ocagi tam acin, bir yandan da kepce ile karistirarak, sutu tasirmadan kaynama noktasina getirin. Bu sure sut miktarina gore degisir.
  • Kaynama noktasina gelen sutu, yarim ayar ateste 20 dakika kaynatin .
Yogurt Mayalama islemi:
  • Evin yada mutfagin sicak bir bolgesi mayalanma islemi icin uygun olacaktir.
  • Tencerenin altina bir mutfak havlusu yerlestirin.
  • Sutun isisi , tenceresinin disindan kontrol edilir, elinizin yanmamasi gerekir. Eger bir termometreniz varsa, 43-45 C derece olcmeniz gerekir.
  • Tepeleme 1 yemek kasigi kati yogurdu kucuk bir kapta 3 yemek kasigi suyla inceltiniz ve tencerenin en kenarindan sute yavas yavas karistiriniz-akitiniz.
  • Sutun kaymagini hirpalamadan kasik ile alttan alttan hafifce karistiriniz, uzerine kapagini ortunuz.(Mumkunse cam kapakli bir tencere tercih ediniz )
  • Kalinca bir ortu ile tencereyi etraflica sarip , 4 saat hic yerinden kipirdatmadan mayali sutu dinlendiriniz.
  • Sure bitiminde, ortuleri ve kapagi aciniz. Yarim saat kadar oylece bekletiniz.
  • Daha sonra buzdolabina agzi kapali olarak aktariniz. Tuketmeden once en az bir gun bekletmenizi oneririm . Enfes yogurdunuz hazir !
Afiyet olsun !

Hiç yorum yok: