26 Şubat 2015 Perşembe

alldesign 2015 Tasarım Fuarı ve Kar Tatili


Geçen hafta için süper bir aktivite programım vardı.
alldesign 2015  Tasarım fuarına katılacak, dünyanın ve ülkemizin önde gelen tasarımcılarının konuşmalarını dinleyecektim .
Tasarım dünyasına adeta balıklama atlayacak, yepyeni şeyler öğrenecektim.
"Tanrıyı kendine güldürmek istiyorsan plan yap "demişler. Benimki de o hesap, kar yağdı ve fuarın ilk iki gününe katılamadım.
Cumartesi günü, son gün,  gerekli ayarlamaları yaparak kendimi Lütfi Kırdar Kongre Merkezinin Rumeli kapısında içeri sokmayı başardım.
İşte 3. Günden Notlar
Konuşmacıların bazılarını ismen medyadan tanıyor olsamda meslekten olmadığım için sıfır bilgi ve sıfır ön hazırlıkla fuar alanındayım. Her yer  genelde genç ve yaratıcı olmaya  hevesliinsanla dolu.
İnsan konuları hiç bilmeyince , tuhaf ama , daha bir ilgili de olabiliyor. Ben de bütün konuşmaları dinlemeye çalıştım. Sadece kalbimin, gözümün ve az biraz da aklımın rehberliğinde kimi zaman duygulanarak, kimi zamanda " ben niye böyle olamıyorum deyip" kendime kızarak o insanları  dinledim.

Çok değerli  yerli ve yabancı konuşmacı vardı.

Örneğin  Valerio Castelli , Domus Academy , Design Library kurucusu, "Tasarım kültürünün Tasarım İşine Katkısı" konulu bir konuşma sundu.
 Ailesinden oldukça fazla miktarda değerli tasarım ve sanat kitabı kalması nedeniyle kütüphane kurma fikrini aklına gelmiş. Genel olarak  dünya üzerindeki çeşitli sanat okullarıyla, nasıl bir iletişim içinde olduklarını anlattı.
*****
Daniel Libeskind , kendisi fiilen orada olamasa da gönderdiği  30 dakikalık videoda oldukça ilginç mimari görüntü ve açıklamalar yer alıyordu.
Daniel Libeskind
Aktardığı bir anıya göre, önceden tasarlayıp hayata geçirdiği çok özel bir eve  eşiyle birlikte haftasonu geçirmek üzere davet ediliyorlar. Eşi evi ve geçirdikdikleri haftasonundan o kadar memnun kalıyor ki "bizim niye böyle bir evimiz yok Mr. Libeskind" diyerek kendisine çıkışıyor.







*****
Şu bir gerçek ki, her biri  "YAPTIKLARI İŞE AŞIK " ve "  ADANMIŞ " kişiler.
Çok gençken ne olmak istediklerini "anlamayı" başarmış ve  kendilerini o yöne kanalize etmişler. Hakikaten severek, bir gerçek başarma isteğiyle çalışıyorlar.
Yaptıkları işlerin dünya üzerindeki ilerleyişini takip ediyor, ne yapmaları gerektiğini bilerek , o yolda ilerliyorlar.
Tasarımcılar işlerini yaparken, kendilerine has yöntemler geliştirmişler.


KORAY MALHAN
Örneğin Mobilya tasarımcısı Koray Malhan , çocukluğunda başladığı piyanoya geri dönüş yapıyor. Tekrar müzik derslerine başlıyor  ve ürünlerini tasarım sürecinde bunun çok faydasını gördüğünü söylüyor.
Açık İş -Open Work- konusunda anlattıkları özellikle beni çok etkiledi. Açık İş, (anladığım kadarıyla) bitmiş , mevcut  bir eserin, başkası tarafından tekrar üzerinde çalışılması ve farklı bir işlevsellik kazanması olarak tanımlanabilir.





Endüstriyel tasarımcı Can Yalman ,"Tasarımda Tasarım Odaklı Düşünce" " Design Thinking in Design" üzerine bir  konuşma yaptı.
O dönemde üzerinde  çalıştığı konu neyse, günlük hayatını algıda seçicilik durumunda yaşadığını , baktığı her yerde projesiyle ilgili  ipuçları arar halde  olduğunu, söyledi.

Konuşmasında, 2002 yılında Ömer Malaz tarafından kurulmuş, kendisinin de başlangıcından beri estetik  tasarımcılığını yaptığı NUMARINE  adlı lüks yat markası projesinden bahsetti.
52' FLYBRIDGE
 Kensinin de tam bir tekne ve deniz tutkunu olması sebebiyle çok severek çalıştığı bu projenin gelişim detaylarını ve örneklerini aktardı.
*****
Girişim Sohbeti:Katılımcılar

Yeşim Baykal WIPO ( Dünya Fikir Mülkiyeti Organizasyonu )
 Fikirlerin hukuki olarak korunması ile ilgili çalışan bir organizasyon

Oktay Duran Duran&Doğan Matbaa, ArtOnKurucu
Cin fikirli harika bir işadamı. Ambalaj, karton kutu, baskı ve katlaması konusunda dünyaya üst düzey teknolojilerde makineler yapıp satıyorlar. Son olarak yepyeni bir teknolojiyle, pilates eğitmeni damadının danışmanlığında , pilates eğitimi aletleri yapmışlar, ABD ve  dünya piyasasına  girmek üzreler.

İhsan Elgin  Girişim Fabrikası Kurucu Direktörü
Parlak bir fikrininiz varsa bu kişiyle tanışmalısınız.
*****
"Bugünün İnsanlarına  Güncel Çözümler "Sohbeti
Moderatör  G.Mehmet Arda  Tuna Ofis Satış Pazarlama  Bölüm Başkanı
Mathias Seiler Girsberger Holding AG Tasarım ve Pazarlama Bölüm Bşk.
Ozan Sinan Tığlıoğlu Tuna Ofis Tasarım Bölüm Başkanı
Sezgin Aksu  Tuna Ofis "Metis Koleksiyon" Tasarımcısı
*****
Ayrıca programın son kısmında benim katılamadığım "Yatırımcılık Paneli" vardı. 




Hiç yorum yok: