9 Temmuz 2010 Cuma

ISLIM KEBABI

Islim Kebabi geleneksel bir turk yemegi . Kusbasi kuzu eti ile de yapiliyor , kofte ile de . Resmini gordugunuz benim ilk denemem ve kofteli olarak hazirladim. Ben bu yemegin sadece patlican ile yapildigini gormustum ama arkadasim Candan kabak ve patlican kombinasyonunu onerdi. Gercekten bu iki sebze birbirleriyle cok yakisti, sonucta hafif ama enfes bir yemek oldu. Eriyen kasar peynirleri de yemege mis gibi bir tereyag kokusunu , nefasetini katti.

Malzemeler 4 kisilik (8 adet islim kebabi)
  • 300 gr. yagsiz kiyma
  • 3-4 adet ince uzun patlican
  • 3-4 adet ince uzun kabak
  • 1 orta boy kuru sogan
  • 1/4 demet maydanoz
  • 1 iri domates ( enlemesine sekiz dilim verecek buyuklukte )
  • 1-2 adet yesil biber
  • 2 kibrit kutusu buyuklugunde taze kasar peyniri ( sekiz dilim verecek)
  • 1 yumurtanin sarisi
  • 1 dilim ekmek
  • cay kasiginin ucu ile yemek sodasi ( 1/4 oraninda )
  • tuz, karabiber ve kimyon
  • 1 tatli kasigi domates salcasi
  • 3 yemek kasigi zeytin yag ( tepsileri ve sebzeleri yaglamada kullanilacak.)
Yapilisi
  • Patlicanlar serit halinde soyulur, yarim cm. kalinliginda boylamasina kesilir. Uzerine bolca tuz serpilerek bir kenarda acisi cikmasi icin bekletilir. (15- 20 dk.)
  • Kabaklar yer yer kazinir, yaklasik yarim cm. kalinliginda boylamasina kesilir. kabaklarin tuzlanmasi gerekmez.
  • Rendelenmis kuru sogan, bir dilim ekmek , ince kiyilmis maydanoz, yumurta sarisi, tuz, karabiber, kimyon, yemek sodasi ve kiyma iyice yogurulur.
  • 8-9 adet, iri ceviz buyuklugunde kofteler yapilarak hafifce yaglanmis bir firin kabina dizilir. 180 C derece firinda -kurutmadan- pisirilir.
  • Koftelerden sonra , (veya firininizin ozellikleri uygunsa ayni anda )yaglanmis bir tepsiye yikanmis ve kurulanmis patlicanlar ve kabaklar dizilir. Uzerlerine bir firca ile zeytin yag surulur, 200 C derece firinda yumusayincaya kadar pisirilir. 20 dk. normal , ardindan 1-2 dk. izgara ust konumunda tutmak yeterli olacaktir. Tabii bunu firininizin gucune gore ayarlamaniz daha ideal olacaktir.
  • Pisen patlican ve kabaklarin firindan cikinca biraz ilinmasi yerinde olacaktir.
  • Yayvan bir tabakta patlican ve kabak (+) seklinde yerlestirilir.Ortasina kofte konularak, sebzeler kapatilir ve kurdan ile sabitlenirler.
  • Uzerine bir dilim domates , bir dilim yesil biber ve bir dilim de kasar peyniri yerlestirilir. Hafifce yaglanmis bir firin kabina yerlestirilir .(Ben biberi domatesin altina koymusum, o nedenle resimde pek secilmiyor.)
  • Her bir kebab icin ayni sey yapilir. Koftenin pisirildigi firin kabina yarim cay bardagi kadar sicak su ve bir tatli kasigi kadar salca konur, birlikte ezilir. Varsa sebzelerin pisme suyuda bu salcali karisima ilave edilir. Koftenin lezzetli yagli suyu bu sekilde yemege alinmis olur.
  • Salcali sicak su yemegimizin uzerinde gezdirilir ve yemek firina surulur.
  • 200 C derecede 10-15 dk. veya peynirler erimeye baslayincaya kadar firinda tutulur ve sicak sicak servis yapilir.
Afiyet olsun

2 yorum:

Unknown dedi ki...

Ellerinize saglik cok güzel görünüyor sevgiler öptüm.

candan dedi ki...

goruntu enfes,tadi da guzel olmus olmali. bir dahaki sefer, boyle bakmakla yetinmeyip tadina da bakicam:)))