27 Aralık 2007 Perşembe

Mahlepli Kıymalı Poğaça







Evdesiniz, canınız tuzlu bir şey çekti, şöyle çayın yanında yenebilecek. Dolapta azıcık kıymanız var. Diğer malzemeler zaten standart şeyler. Kıyma yoksa istediğiniz herhangi bir iç malzeme ile de çok lezzetli olur.



Malzemeler1 S.B.yoğurt ( katı yerinden)
1/2 S.B.zeytin yağ
2 adet yumurta
2 paket kabartma tozu
1 tatlı kaşığı mahlep
1 çay kaşığı tuz
alabildiği kadar un ( elenmiş)
İç malzeme
100 gr yağsız kıyma
1 küçük kuru soğan
1 haşlanmış büyük patates
1/2 demet maydanoz
1 çay kaşığı tuz,
isteğe bağlı karabiber , pul biber

Yapılışı
Önce içini hazırlayalım.
Kıyma tavaya alınır,suyu çekilinceye kadar tahta bir kaşık ile karıştırılarak hafifçe kavrulur , suyu çekilince bir yemek kaşığı sıvı yağ ilave edilir , karıştırılır, ince kıyılmış soğan katılır. Soğanlar hafifçe şeffaflaşınca, çatalla ezilmiş haşlanmış patatesler ilave edilir.1 dakika kadar hafif ateşte iç malzemiz çevrilir. Kıyılmış maydonoz, tuz karabiber ve pul biber ilave edilir. Ilınması için ayrı bir kaba alınır.
Hamurunu yoğuralım.Yumurtaların biri 1 tam ,1 akı olarak hamur yoğurma kabına alınır. Sırasıyla yoğurt ,zeytin yağ , mahlep, kabartma tozu ve tuz ilave edilir.Elle tam bir karışım sağlanır. Yumuşak bir hamur elde edilinceye kadar ara ara elenmiş un ilave edilerek yoğurma işlemi sürdürülür. Hamurumuz hazır olunca, ellerimizi hafifçe yağlayarak , küçük bir hamur topu koparılır. Düz bir zemin üzerinde hafifçe inceltip iç malzemesinden bir tatlı kaşığı kadar koyulur, kapatılır. Aynı işlem tekrarlanarak ,yağlanmış bir tepsiye aralıklı olarak dizilir . Fırça yardımı ile ayrılan yumurta sarısı sürülür. İstenirse poğaçaların üzerine susam veya çörek otu serpiştirilebilir. 180 derecede 15 - 20 dk. pembeleşene kadar pişirilir.

Not: Bu poğaçanın özelliği , mümkün oldukça yumuşak bir hamur ile çalışmaktır. Yumuşak hamur ile hazırlanmış poğaçalar , pişince neredeyse iki katına çıkacaktır. Yumuşacık ve tombul poğaçalar , çayla nefis gider.
Afiyet olsun

Hiç yorum yok: