5 Ocak 2008 Cumartesi

Fıstıklı Sütlü İrmik Helvası


Malzemeler
1 S.B. irmik
2 S.B. süt
1 S.B dan 1 parmak eksik toz şeker
1 yemek kaşığı dolmalık fıstık
25 gr tereyağ
tarçın
Yapılışı
Süt ve şeker bir tencerede kaynatılır. Helvanın yapılacağı diğer tencereye fıstık, tereyağı ve irmik konur. Ocağın altını kısık ayara getirerek, tahta bir kaşık ile yaklaşık 10 dk ıirmik ve fıstık kavrulur. Kavurma işleminde önemli olan, irmiklerin yanmamasıdır. Sonunda homojen bir koyu sarı renk edilmelidir. Biz bunu fıstıkların renginin koyulaşmasından anlayabiliriz. Fıstıkların rengi dönünce, yavaşça şekerli sıcak süt irmiğe aktarılır. Bu sırada tencereden sıcak irmik sıçraması olacağı için yanmamaya dikkat edilmelidir. Orta ateşte karıştırmaya devam edilir.Sütün irmik tarafından çekildiği, helvanın önce göz göz olması ve iri parçalara ayrılarak karışmaya başlamasından anlaşılır. Ocak kapatılır, temiz bir havlu veya bir kaç kat kağıt havlu, ardından tencere kapağı örtülür, 5-10 dinlendirilir. Kapağı açılarak karıştırılır, istenen şekilde ve mutlaka tarçınla servis edilir.
Afiyet olsun

Hiç yorum yok: