5 Ocak 2008 Cumartesi

Etli Pırasa Yemeği



Kullanılan Malzeme
250 gr kuşbaşı dana veya kuzu eti
500 gr pırasa
1 adet küçük kereviz
h1 adet küçük havuç
1 Y.K. domates salçası veya 2 adet olgun domates
1/2 çay bardağı zeytin yağı (riviera tipi)
tuz ve pul biber

Yapılışı
Pırasalar saçakları ve taze olmayan katları sıyrılarak , 1,5 cm. kalınlığında doğranır, su dolu bir kaba koyulur. Yeşil kısımlarından da 1-2 iki taze halka istenirse alınır. Kerevizin kabukları soyulur, taze sap ve yaprakları da suya konur. Kullanacağımız et dana eti ise tavla zarı ayarında doğranır ve bol suda yıkanır, süzdürülür. Kuzu eti ise, daha iri olabilir. Etler küçük bir tencereye alınır, bir bardak soğuk su ile 1-2 dak. kaynatılarak, kan ve köpüğünün çıkması sağlanır. Yemeğin yapılacağı tencereye kevgir ile etler alınır.

Zeytin yağının yarısı etlere ilave edilir.Tahta bir kaşıkla, etler kızarıncaya kadar orta ateşte çevrilir. Yuvarlak olarak doğranmış havuçlar etlere ilave edilir, 1dk. yakmadan sotelenir. Birkaç defa yıkanıp suyu süzülen pırasalarımız tencereye alınır. Üzerine kuşbaşı doğranan kereviz ve yıkanmış sap ve yaprakları konur. Bir yemek kaşığı salçamız ( eğer taze domates kullanılacak sa kabukları soyulmuş, küp doğranmış olmalıdır), bir çay kaşığı tuzumuz istenirse bir çay kaşığı pul biberimiz ilave edilir.Kalan yağ gezdirilir, tencerenin kapağı kapatılır. Kısık ateşte 45 dk. kadar hiç kapak açılmadan ve ara ara yemeği sallayarak -adeta- buharda pişirme yapılır. Havuçlar yumuşayıp ve etler pişince, bir sıcak su tencereye ilave edilir.Kısık ateşte 10- 15 dk. daha pişirilip ,sıcak sıcak servis edilir.

Afiyet olsun


Not:Sebze yemeği yaparken bilhassa cam kapaklı bir tencere kullanılması, yemeğin takibi açısından çok kolaylık sağlar.

Hiç yorum yok: