24 Ocak 2008 Perşembe

Patatesli Kıymalı Teflon Böreği




Önümüzdeki 2 hafta sömestir tatili ve çocuklar evde. Bu nedenle, artık daha çok börek, çörek, kurabiye ve pasta pişecek evlerimizde .İşte size çok pratik bir börek, tavada yapılmasına rağmen, tepsi böreği tadında. Değişik iç seçenekleri ile de hazırlanabilir. Önemli olan iç malzemenin ya çok ince kıyılmış olması veya pişmiş olmasıdır

Kullanılan Malzeme
2 adet yufka
1 adet yumurta
1 çay bardağı yoğurt
1/2 çay bardağı süt
1/2 çay bardağı sıvı yağ
İç malzemesi
1 avuç kıyma (80-100 gr kadar)
1 küçük soğan
1 adet haşlanmış patates
8-10 dal maydanoz
2 yemek kaşığı sıvı yağ
tuz , karabiber


Yapılışı:
Önce iç malzememizi hazırlayalım. Patates soyulur ve tavla zarı büyüklüğünde doğranır. Uygun bir küçük tencerede üzerini gececek kadar su ile 15 dk haşlanır. Suyu zaten neredeyse bitecektir, çatalla ezilir.
Tavaya 2 yemek kaşığı sıvı yağ ve kıyma alınır, hafif kavrulur. İnce kıyılmış soğan ilave edilir 1 dakika daha kavrulur. İnce kıyılmış maydonoz, tuz ve karabiberi ilave edilir. Şöyle bir çevrilir, haşlanmış patates ile karıştırılır, iç hazırlanmış olur.
Çukur bir kaba süt, yumurta, yağ ve yoğurt alınır, mümkün olduğunca homojen çırpılır. Büyük boy teflon tava hafifçe yağlanır, yufkanın bir tanesi kenarlardan sarkar biçimde yerleştirilir. Hazırlanan yoğurtlu karışımdan 3-4 yemek kaşığı yufkaya ,varsa , fırçayla sürülür. İkinci yufka ikiye bölünür, bir yarısı elle küçük küçük parçalanıarak serpiştirilir. İç malzemenin yarısı serpiştirilir.Yoğurtlu sostan 3-4 kaşık serpiştirilir. Yufkanın diğer yarısı parçalanır, serpiştirilir, kalan iç malzeme bitirilir.Dışarıya sarkan yufkalar içeri doğru kapatılır. Yoğurtlu sosun kalanı ile yüzeyi iyice kaplanır. Yarım saat kadar, buz dolabında dinlendirilir.
En büyük ocakta ve kısık ateşte tavayı saat yönünde çevirerek pişirilir. Altı kızardığında börek alt üst edilir. Ayni şekilde diğer tarafı pişirilir.
Afiyet Olsun

Hiç yorum yok: