13 Ocak 2008 Pazar

Tereyağlı Pirinç Pilavı

Kullanılan Malzemeler 3 kişilik
1 S.B. pirinç
25 gr tereyağ
1 yemek kaşığı sıvıyağ
1,5 S.B. su veya et suyu
1/2 çay kaşığı tuz
Yapılışı
Pirinç unu gidinceye kadar kırmadan yıkanır ve üzerini geçecek kadar sıcak su ve 1 çay kaşığı tuz ile 20 dk ıslatılır. Bu sürenin sonunda tuzlu suyu döküp, temiz su ile pirinç kırmadan ve ovmadan yıkanır. Bir tel süzgece alınır 5 dk. süzdürülür. Pilavın yapılacağı tencereye sıvı yağ ve tereyağını aktarılır, erime başlar başlamaz, süzülmüş pirinç aktarılır. Tahta bir kaşık ile yumuşak hareketlerle pirinç 1 dk. kavrulur. Bu sırada ateşin kısık ayarda olması gerekir. Kavrulan pirince 1,5 bardak kaynar sade su/ etsuyu ve tuzu atılır, yumuşak şekilde karıştırılır. Önce harlı ateşte kaynetılır ve hemen kapak kapatılır.Ocak kısık ayara getirilir, 10 dk sürede pişirilir. Süre sonunda oçak kapatılır, kapağı açılmadan pilav bir 10 dk daha demlendirilir. Kapağı açılır, dikkatlice pilav alt üs edilir, ılık veya sıcak servis edilir.
Afiyet olsun

Not: Fotoğrafını çekmek için, henüz taze pişmiş pilavı küçük bir kaseye koyup, tabağa ters çevirip form vermek istemiştim. Ama fotoğraf çekme süresinde pilavım kendini bırakıverdi ve ortaya bu görüntü çıktı. Övünmek gibi olmasın ama bu pilavın nasıl tel tel olduğunun, yapışmadığının en güzel göstergesidir.

Hiç yorum yok: