28 Ocak 2008 Pazartesi

Zeytin Yağlı Barbunya

Malzemeler
500 gr Taze Barbunya ( veya 250 gr. kuru barbunya)
yarım çay bardağı zeytinyağ
1 adet küçük patetes
1 adet orta boy kuru soğan
1 adet küçük havuç
1 adet kereviz
1 yemek kaşığı dolusu domates salçası
4-5 diş sarımsak
tuz, 1 kesme şeker
1-2 su bardağı sıcak su
Yapılışı
Kuru barbunyayı akşamdan ıslatın, aynı gün pişirecekseniz en az 1 saat ıslatmanız da işe yarar. Islatma suyunu döküp temiz su ile alacaları kayboluncaya kadar haşlayın.
Taze barbunya kullanıyorsanız ayıklayıp, küçük bir tencerede üzerindeki alacalar nreredeyse kayboluncaya kadar haşlayın. Bu işlem taze barbunya için yaklaşık kaynadıktan sonra beş dk sürer.
Bir başka tencerede, yemeklik doğradığınız soğanları zeytin yağında yakmadan soteleyin. Hafifçe şeffaflaştıktan hemen sonra , küp şeklinde doğranmış havuçları aktarın. Sotelemeye 1 dakika daha devam edin ve küp küp doğranmış kereviz ve patatesleri sırasıyla ilave edin. Sarımsakları iriyseler yarım yarım bölünmüş olarak atın , şöyle bir çevirin. Salçayı biraz suda ezip, tencereye ilave edin. Diğer tencereden, haşlanan barbunyaları kevgir ile aktarın , kesme şeker ve tuz ilavesi sonrası karıştırıp, 2 bardak sıcak su ilave edin, tencerenin kapağını kapatın.
Orta ateşte barbunyalar ve sebzeler tamamen yumuşayıncaya kadar pişirme işlemine devam edin. Gerekirse su ilave edin, havuçlar ve kerevizler yumuşayıp , yemek helmelenince pişirme işlemini bitirin. Yemeğinizi ılıtın ,servis tabaklarına alıp üzerlerine maydonoz serpiştirin.
Bu yemek istenirse sıcak olarak pilav ve salata ile sağlıklı bir öğün oluştur.
Afiyet Olsun

Hiç yorum yok: