Eskişehir'de fasulye kavurması adında soğanlı-yumurtalı bir fasulye yemeği vardır. Kahvaltıda bile sıcak olarak yenebilen bu yemek çok lezzetlidir. Ben bu yemeğin soğan ve yumurtasını çıkardım, sarımsak ile daha sadeleştirdim.
Fotoğraf, yaz aylarında kendim için yaptığım bir günde aklıma gelip çektiğim zamandan kaldı. Yaz sezonu gelip tarla fasulyeleri çıktığında, yemeği tekrar yapıp mutlaka daha hoş bir fotoğrafını koyacağım . Şimdilik bu resimle idare edebilir miyiz?
Kullanılan Malzemeler
500 gr taze fasulye
3 diş sarımsak
3 yemek kaşığı zeytinyağ
2 adet domates
pul biber, tuz
Yapılış
Fasulyeler ayıklanır, bol suda yıkanır. Kaynayan suya fasulyeler atılır ve yumuşayıncaya kadar haşlanır. Yaklaşık 15-20 dakika sonra kevgir ile fasulyeler ayrı kaba alınır. Tavaya zeytinyağ alınır, hafifçe ısıtılır, önce ince ince kıyılmış sarımsaklar ilave edilir. Sarımsakların aromasını zeytinyağa vermesi sağlanır. Haşlanmış fasulyeler ilave edilir, 1-2 dakika sotelenir, pul biber ve tuz ekilerek karıştırılır, söğüş domates ile servis edilir.
Bu yemek ılık bir salata olarak, etlerin yanında yenebilir, ayrıca sıcak olarak, yanında bir bardak ayran ve kepek ekmeği ile hafif bir öğün olabilir.
Afiyet Olsun
4 yorum:
Nuriyeciğim, bu tarifi farklı buldum. Bana haşlanmış börülce ile
yapılan sarımsaklı, domatesli salatayı anımsattı. Börülce ile lezzetli oluyorsa taze fasulye ile neden olmasın? Mutlaka deneyip, sonucu yazacağım. Hele bir taze fasulye pazarlarda yerini alsın!
Şeniz, bende börülce salatasını çok severim, yazın sık sık da yaparım. Ben de senin gibi gerçek yaz fasulyelerinin çıkmasını bekliyorum. Kışın hiç alıp pişirmedim, tatlarını da çok özledim.
Nuriyeciğim, Ben taze fasulyeyi haşlayıp, üzerine sarımsaklı yoğurt, bazen kavrulmuş dometes ve zeytinyağı koyarak yemesini çok severim. Bunu da deneyeceğim.
Taze bezelyeler çıktı. Çok da lezzetliler. Size Kardenizlilerin çok sık yaptığı bir tarifi vermek istiyorum.
İçleri ince, yaprakları geniş olan bezelyelerden alıp diriliği gidecek kadar haşlayın ( ben artık sebzeleri buharda haşlıyorum, daha sağlıklı. Haşlanmış bezelyeyi, mısır unu ile karıştırın, ieterseniz içine 1 adet haşlanmış patatesi de ilave edebilirsiniz. İstenirse içine bir miktar kaşar peyniri de ilave edebilirsiniz (Orjinalinde yok ama denedim güzel oluyor. Teflon tavaya bir miktar zeytin yağı koyup hazırladığınız bu karışımı tavaya 3-4 cm kalınlığı geçmeyecek şekilde koyun ( tuz, kırmızı pul biber de eklenebilir) Çok kısık ateşte tavayı çevire çevire altını kızartın. Daha sonra kapak yardımı ile diğer tarafı da aynı şekildse kızartılır. Sıcak ya da ılık yenebilir.
Sebze sevmeyenler için iyi bir çözüm. Daha çok börek tadı ve görünümü var. Aynı yöntemle, taze fasulye, pazı, patlıca tavaları da yapabilirsiniz.
Daha sonra ilk fırsatta Sana İzmir'e has tarifler de göndereceğim.
Sevgiler,
Zerrin
Ne güzel tarif vermişsin bayıldım valla. Yapıp mutlaka siteye de koyacağım.Diğer tariflerin için şimden teşekkürler canım, bekliyorum.
Yorum Gönder