22 Nisan 2008 Salı

Kıymalı Pırasa Dolması

Pırasa dolması hem çok lezzetli hem pratik olan bir dolma. Pırasa yemeyen çocuklar bile zevkle yiyebilir. Mevsimi geçmek üzere , yetişin bir defa bile olsa hele bir deneyin derim... Resimde görülen dolma henüz pişirilmemiş halde .
Malzemeler:3 adet Kalın Pırasa
300 gr az yağlı dana kıyması
1,5 çay bardağı pirinç
1 yemek kaşığı domates salçası (1/2 y.k. domates salçası)
1 küçük domates ( 2 küçük domates)
½ çay bardağı zeytin yağı ( riviera )içi için
1 servis kaşığı zeytin yağı (riviera) üstüne serpmek için
½ demet maydanoz
1 adet soğan
tuz , karabiber

Yapılışı:İlk önce pırasalar hazırlanır. Pırasaların beyaz yerleri 6-7 cm uzunluğunda kesilir. Kaynayan suda 1 dk tutulup kevgirle alınır, süzdürülür.
Dolma içini hazırlamak için ; önce soğan ve kabuğu soyulmuş bütün domates ince ince kıyılır. Büyük bir karıştırma kabına alınır.Üzerlerine sırasıyla kıyılmış maydonoz , domates salçası, yıkanmış süzülmüş pirinç, kıyma , tuz , karabiber en sonunda yarım çay bardağı yağ ilave edilir, karıştırılır.
Süzülmüş olan pırasa yaprakları , 4-5 cm. genşliğinde ayrılan pırasa yaprakları ile dolmalarımızı mümkün olduğunca ince sarıp, tencereye düzenli olarak sıralanır. Sarma işlemi bitince, üstü için ayrılan zeytin yağ dolmaların üzerine serpilir ve uygun çapta bir porselen tabak kapatılır.3 çay bardağı sıcak su ilave edilir, tencerenin kapağı kapatılır, ocağa konur. Kaynama başlayınca ateş kısığa alınır ve 30- 35 dk. pişirilir. Hafif ılıtılan dolmalar, istenirse üzerlerine limon sıkılarak servis edilir.

Afiyet olsun.

Hiç yorum yok: