9 Haziran 2008 Pazartesi

Kuzu Etli Güveç

Artık yaz sebzeleri iyice meydana çıktı. Benim gibi bütün kış onlardan uzak durduysanız, bu güvecin tadına doyamayacaksınız. Etini ne kadar bol tutarsanız sonuç o kadar tatminkar olur. Bana göre kişi başı iri bir parça ( yumurta büyüklüğünde) kemikli et uygundur. İkişerden koyarsanız tam süper olur. Kullanılan Malzeme
Yumurta büyüklüğünde parçalanmış kemikli kuzu eti ( 400- 500 gr)
1 iri kurusoğan
1 iri patates
2 adet olgun domates
2 adet kabak
1 adet büyük patlıcan
1 avuç taze fasulye (200 gr )
1 çay bardağı taze bezelye
1 çay bardağı zeytin yağ
2-3 diş sarımsak
1 tatlı kaşığı domates salçası
istenirse 1 adet yeşil biber

Yapılış
  • Yıkanmış doğranmış etler süzülerek toprak tencereye alınır. Kısık ateşte etler suyunu salıp çekene kadar, ağzı kapalı olarak pişirilir.
  • Soğan ince doğranır, patlıcan alaca soyulup, doğranır. Tuzlu suda yarım saat kadar bekletilir. Domatesler kabukları soyulup küp doğranır. Patates soyulup, kuşbaşı doğranır. kabaklar çok iyi yıkanır ve alacalı olarak kuşbaşı doğranır.
  • Temizlenip ayıklanmış fasulyeler ve bezelyeler etlerin üzerine yerleştirilir. Zeytin yağının yarısı ilave edilir.Karıştırılır ve kısık ateşte ağzı kapalı olarak 10 dakika kadar pişmeye bırakılır.
  • Fasulyelerin üzerine sırasıyla bol suda yıkanıp sıkılan patlıcanlar, kabaklar, patates, soğan, sarımsak (üçe bölünmüş) ve domates parçaları yerleştirilir. Azıcık suda ezilmiş salça gezdirilir.
  • 2 çay kaşığı kadar tuz, kalan zeytinyağı ve sebzelerin üzerine çıkacak kadar sıcak su ilave edilir.
  • Kapağı kapalı olarak kısık ateşte pişirmeye bırakılır. Dolu dolu olacağı için tencerenin taşmamasına dikkat edilmelidir.
  • 35 - 40 dakika sebzeler yumuşayıncaya kadar pişirmeye devam edilir.

1 yorum:

GÜLENGÖRÜCÜ hobi dünyası dedi ki...

slamlar sitenize rastgele geldım ve cok begendım emegınıze sgalık bende bekelrım türkiyeden sevgıler

http://gulengorucu.blogspot.com/p/elazig-depremi-ve-elazig.html