11 Kasım 2010 Perşembe

MANDALINAYI KIM SEVMEZ ?



Sonbahar mevsimi geldiginde parlak rengi, mis kokusu ile tezgahlarda yerini alir. Herhangi bir mekana girdiginizde ,eger orada mandalin yenmisse derhal mis kokusu kendini belli eder ve canininiz ister.
Sabah sabah bir mandalin yemek istedim , soyarken kabugu uzerindeki minik yuvarlak etiket ve ince kagit ambalaji dikkatimi cekti. Zevkle mandalinimi yedim ,etiketi incelemeye basladim.Yuvarlak kagit etikette" kalite kontrolu yapilmistir" yaziyordu. Ortada "O" rakami vardi ve ucretsiz tuketici hatti telefon numarasi verilmisti. Mesleki olarak ayni zamanda bir tekstil kalite kontrolcusu oldugum icin herhalde , merak ettim. Acaba bu mandalinanin nelerini kontrol ediyorlarmis ? Usenmedim numarayi aradim, sade bir vatandas olarak kendimi tanittim. Beni bekletmeden Gida Kontrol Sorumlusu Sn. Tansel Urganci'ya aktardilar.

Lezzetli mandalinamin firmasinin adi "Ucak Kardesler A.S. Seferihisar- Izmir' de faaliyet gosteriyorlar . Firma olarak, farkli ureticilerden aldiklari cesitli tarim urunlerinin - sadece mandalina degil- kalite kontrollerini ,ISO 9001 Yonetim Sistemi, ISO 22000 Gida Guvenligi ve Global Gap Sistemleri kapsamlarinda yapiyorlar. Iyi Tarim diye tanimlanan sistemin icinde faaliyet gosteriyorlar. Sayin Tansel Urganci' nin verdigi bilgiye gore, yapilan testler fiziksel ve kimyasal olara iki gruba ayriliyor. Fiziksel olarak goruntu- buyukluk , kimyasal olarak ise icermekte olduklari tarim ilaclari , gubre ve hormon seviyeleri kontrol ediliyor. Hedef sistemin izin verdigi sinirlari asmamak ve urunlerin sadece belirlenen sinirlarda tuketiciye sunulmasi. Eger Kalite Konrol Test sonuclari Tarim bakanliginin belirledigi sinirlar icinde degilde , uzerinde cikarsa o partileri imha ediyorlar.

Mandalina fiziki ozellikleri itibari ile sadece sezonunda uretilen ve tuketilebilen bir meyve . Soguk hava depolarinda saklanarak , mevsimi disi bir donemde tuketime sunulamiyor. Kabugu ile meyvesi arasindaki bosluklu ,gevsek yapi bunu onluyor cunku . Ama Portakal ve limonda bu mumkun , yazinda limon yiyebiliyoruz degil mi ? Iste benim icin mandalinin cekici yapan seylerde zaten bunlar. Ozlemle mevsimini bekle ama zamani gelince de 2,3 ,4 artik ne kadar istersen doyuncaya kadarda kolayca soy ve ye!

Aslinda konunun ozu bana gore sudur:
*Artik babadan kalma usullerle tarim yapilmiyor.
*Tam olarak titizlikle uygulandigina inanmak ,guvenmek istedigimiz Tarim Bakanliginca belirlenen veya takip edilen dunya genelinde aranan ve kabul goren kontrol sistemleri var.

Bilincli tuketiciler olarak bize dusen, mumkun oldugunca ne yedigimizin farkinda olmaktir. Zaten hayat zor ve pahalli , zaten pek cogumuz gorece kisitli imkanlarla hayatimizi surdurmeye calisiyoruz .Biz ne yedigimizin farkinda olmaya calisirsak , ureticiler de bir yerde zorunlu olarak kurallara uyacaktir.
Bu bir zaman , egitim meselesi...
Bak simdi , canim bir tane daha mandalina istedi ...



Ucak Kardesler A.S.
http://www.ucakkardesler.com.tr

1 yorum:

hande ozturk dedi ki...

Ucak kardesler her gecen gun buyuyor