13 Şubat 2019 Çarşamba

SAĞLIĞIMIZI KORUMANIN YENİ ANLAMI


Bundan 10 bilemedin 20 yıl kadar önce sağlığımızı korumak dendiğinde akla hastalandığımızda doktora gitmek,ilaç almak tedavi olmak gelirdi. Hastalıklar gelir bizi bulur, bizler de şifasının peşine düşerdik.
Koruyucu hekimlik denilen sistem hayatımıza girmeye başladığından beri insanlarımız daha bilinçli. Doğru beslenme ve düzenli egzersizin yaşam kalitesini ne kadar arttıracağını öğrendik artık. Elbette bilmek ayrı, hayata geçirmek ayrı dediğinizi duyar gibiyim dostlar, ama her şey bilmeyle başlıyor değil mi ?

Bilgi kaynaklarımız da çeşitli. En yaygın olan elbette TV programları, ardından gazeteler ve internet siteleri.

Benim favorim ise doktorların yazdığı  kitaplar. O kadar ilgimi çekiyorlar ki , bir kitapçıya girince ilk baktığım bu tarz yayınların sergilendiği bölümler. Mesleki birikimleri ve en güncel araştırma sonuçlarını derli toplu olarak bize sunan doktorlarımıza teşekkür borçluyuz.

Bu insanlar ortalama 25- 30 TL ye sahip oldukları bilgileri, her an elimizin altında olacak şekilde , adeta damıtarak, kullanımımıza sunuyorlar. Sağlığımız için risk olabilecek konuları en yetkin ağızlardan öğrenebiliyoruz. Uygulama kısmı artık bize kalıyor.

Dr. Ayşegül Çoruhlu , Dr. Ümit Aktaş, Prof .Dr.Yeşim Erbil ve Prof. Canan Karatay, Prof.Dr. Osman Müftüoğlu  günümüzde bu yönleriyle bilinen tıp insanları.

Ama benim için beslenmenin sağlığımız üzerindeki tartışmasız belirleyici etkisini ortaya koyan kişi Merhum Prof. Dr. Ahmet Aydın'dır. Yazdığı ''Taş Devri Diyeti''  kitabında  bir çok beslenme hatasını, bu hataların hangi hastalıklara neden olabileceğini  en yalın hali belirtmiştir. Kitabın ilk baskısı 2009 yılındandır.

Bu yayınları edinip okumak, oradaki bilgi ve önerilere hayatımızda olabildiğince yer vermek sağlıklı , uzun bir ömür yaşamak, yaşatmak isteyen herkesin bir anlamda görevidir.

Hiç yorum yok: