11 Şubat 2019 Pazartesi

SUCUKLU ,SOSİSLİ VE SOĞANLI EV PİZZASI

Merhabalar,
Evde pizza yapma fikri ne kadar cazip değil mi ? Hamurun hazırlanması aşaması geçtikten sonra , bilhassa çocuklar için de tam bir eğlence .
Bunu keşfeden birçok parti planlayıcısı, artık doğum günü partilerinin bir bölümünde çocuklara kendi yiyecekleri pizzalarını hazırlatmayı akıl etti.
Bizler de aynı aktiviteyi evlerimizde gerçekleştirebiliriz.
EV PİZZAMIZ

Standart Pizza Hamuru:  4 kişilik
6 kap un
1 + 1/2 kap ılık su
1 kap süt
1 çay bardağı sıvı yağ ( tercihen zeytinyağı)
1 yumurta
1 tatlı kaşığı toz şeker
1/2  paket yaş maya ( veya 1 paket pratik maya, bulabilirseniz ekşi maya da kullanabilirsiniz)
1 tatlı kaşığı tuz
(Kap ifadesi bilhassa hamur işlerinde kullanılan ingilizcesi  'cup' olarak bilinen ölçü birimi, 1 su bardağından 1 parmak eksiktir.)

Pizza Sosu:
3 adet olgun domates rendesi (veya 1 yemek kaşığı domates salçası+ 1 çay bardağı sıcak su)
2 diş sarımsak
1 yemek kaşığı zeytinyağ
kekik , karabiber ve tuz

Üst Malzemeler:
Bu pizzada, dilimlenmiş soğan, kasap sucuğu ve kasap sosisi kullandım. Artık kasaplarda ( örneğin İlhan Koçulu  Kars Kasabı) kendi yaptıkları sucuk,sosis, füme et gibi çeşitler bulunduğu için çok şanslıyız. Market ürünlerine mahkum değiliz ve pizza gibi bir yemeği de evimizin kontrollü koşullarında daha sağlıklı malzemelerle yapabiliriz.
2 +1/2 kap  rende kaşar peyniri veya ince dilimlenmiş mozzerella peynir
tercihe göre yarım çay bardağı tane mısır

Olası diğer üst malzeme seçenekleri:
ince dilimlenmiş mantar
yarım ay şeklinde ince doğranmış kuru soğan
minik köfteler ( buzluktaki köfteleri küp şeklinde doğrayarak elde edilebilir)
kavurma
kavrulmuş kıyma
İnce dilimlenmiş kabak
İnce dilimlenerek  kızartılmış patlıcan

Hamurun Yapılışı:
1. Ilık su, maya ve toz şeker eritilir.
2.Geniş bir hamur karıştırma kabına alınan diğer tüm malzemelere ilave edilerek yumuşak bir hamur elde edilir.
3.Üzerine temiz bir nemli bez örtülerek mayalanmaya bırakılır.
4.Mutfağın ılık bir köşesinde hamur yaklaşık iki kat hacme ulaşıncaya kadar bekletilir.
5.Kabaran hamur elle güzelce yoğurularak gazı alınır, tekrar nemli bez örtülür.
6.İkinci kez kabarması için beklemeye alınır. Kabarınca tekrar yoğurulur, tekrar nemli bez örtülür.
7. Son kez kabarması sağlanarak mayalanma işlemi tamamlanır.

Sosun Yapılışı:
1.Rendelenmiş domatesler ezilmiş sarımsak, kekik,tuz ve yağ ile sos kabında kısık ateşte 10 dk. kadar pişmeye bırakılır.
2.Eğer salça kullanıyorsanız, aynı işleme öncelikle salçayı sıcak suda eriterek başlayın.
3.Pişirme sonunda sürülebilir akıcılıkta bir sos elde etmeniz lazım.

Pizzanın Hazırlanışı:
1. Mayalanmış hamur unlanmış bir mutfak tezgahına alınır.
2. Hızlıca kabarcıklarını gidermek üzere yoğurulur, iki eşit parçaya bölünür. (Diğer hamur buzluk poşetinde buzlukta en az 1 ay tazeliğini muhafaza edebilir.)
3.Resimde 40 cm. çapında bir fırın tepsi görülüyor. Hamurun tam yarısı kullanılarak (bana göre ideal) orta incelikte bir pizza hazırlanabilir. Arzunuza göre kullandığınız hamur miktarını arttırarak, daha kalın bir pizza elde edebilirsiniz.
4.Hamurumuz gerekirse bir merdane yardımı ile inceltilerek , zeytinyağıyla yağlanmış tepsiye aktarılır.
5.Elle ve biraz yağ sürerek eşit kalınlığa getirilen hamura hazırlanan domates sosu bolca sürülür.
6. Rende peynir serpilir.
7. Bu aşamadan sonra kullanacağımız malzemeler homojen olarak hamurun üzerine  yerleştirilir.
8. Önceden ısıtılmış fırının alttan ikinci katında  200 derece C da 15-20 dakikada  pizzanız hazır .



Not : Ben kalın pofuduk hamur yerine , ince üzerinde  bol malzemeyle çıtır pizzayı tercih ediyorum.  
Lezzetli sosu ,sucuğu,sosisi ve  hilal şeklinde ince doğranmış bir soğanın sayesinde hem besleyici, hem de çocukların da çok sevdiği bir pizzamız oluyor. 

Afiyet Olsun.

Hiç yorum yok: