26 Aralık 2007 Çarşamba

Etli Yaprak Dolması

Etli yaprak dolmasını sevmeyen yok gibidir. Yapması biraz zahmetli olsa da, yemesine doyulmuyor. Şöyle biraz rahat bir gününüzde, gözünüzü karartıp girişirseniz işe, bir yanda da mutfak radyonuzdan güzel birşeyler dinliyorsanız. Zevkli de olur yahu... Hadi kolay gelsin !




Etli yaprak dolması
Malzemeler:
300 gr yağsız dana kıyması
1/2 ç.b. pirinç
1 ç.b. pilavlık bulgur
1,5 y.k. domates salçası
1/2 ç.b. zeytin yağı ( riviera )içi için

1 servis kaşığı zeytin yağı (riviera) üstüne serpmek için
1/2 demet maydanoz
1 iri kuru soğan
tuz , karabiber
taze veya salamura asma yaprağı


Yapılışı

İlk önce yapraklar hazırlanır.

Yaprak taze ise ise haşlama işlemi gerekir.Haşlama işlemi şöyle yapılır, kaynayan bol su içine yapraklar atılır. Tamamen suya batmaları bir kevgir ile sağlanır. 1 dakika sonra yapraklar kevgir yardımı ile şöyle bir çevrilir. Yaprakların rengi hafifçe değişmiş olmalıdır.1 dakika sonra yapraklar soğuk suya alınarak soğutulur ve süzdürülür.
Yapraklarımız salamura ise ılık suda 1 saat kadar bekletmek gerekir.Arada suyunu değiştirerek tuzunun tamamen uzaklaşması sağlanır.
Dolma içini hazırlamak için ; önce soğan mutfak robotuna alınır . Robot yoksa soğan ince kıyım yapılır. Büyük bir karıştırma kabına alınır. Üzerlerine sırasıyla kıyılmış maydanoz, domates salçası, yıkanmış süzülmüş pirinç, bulgur, kıyma , karabiber en sonunda yarım çay bardağı yağ ilave edilir, karıştırılır.
Yıkanan yapraklar bir kevgirde süzdürülür. Süzülmüş olan yapraklarla dolmalarımızı mümkün olduğunca ince sarıp , tencereye düzenli olmadan sıralanır. Sarım işlemi bitince, 1 servis kaşığı kadar zeytin yağ dolmaların üzerine gezdirilir. .3 çay bardağı kadar sıcak su ilave edilir, Uygun çapta bir porselen tabak kapatılır,tencerenin kapağı kapatılır, ocağa konur . Kaynama başlayınca ateş kısığa alınır ve 30- 35 dk. pişirilir.

Afiyet olsun.


Not:Yaprağın içerdiği tuz dikkate alınarak, dolma içini hazırlarken tuz koymadık.

Hiç yorum yok: