Günün Mönüsü
Kemikli Etli Patates Yemeği
Bulgur Pilavı
Kurubiber Yoğurtlaması
Havuçlu Kek
Eskiden yaz aylarının son dönemlerinde, yani ılık sonbaharlarda, pazardan kilolarca yeşil biber alınırdı. Evdeki kadınlar, genç kızlar tarafından iplere dizilir, balkonlarda,teraslarda, bahçelerde, avlularda artık neresi daha çok güneş alıyorsa oralarda temiz bezler üzerinde kurutulurdu. Hatta daha iyi kurusun diye, bu biberler yıkanmaz, sadece temiz nemli bezlerle silinir. Biberleri silme işlemi küçük bir ödül karşılığı biz çocuklara verilirdi. Kesilir, çekirdekleri çıkarılır. Bu işlem sırasında arada bir acı olan biberler denk gelir, ellerimiz yanar, resmen acı acı olurdu.Yıkamakla falan da öyle kolay kolay geçmezdi.
Günümüzde büyük şehir koşullarında, böyle neşeli neşeli kışlık hazırlık yapmak ne mümkün. Ancak küçük yerlerde akrabası olan şanslı arkadaşlar bu güzelliklerden faydalanabiliyor. Ya da tatile gidilen yerlerden temin edilebilir. Varsa sizde böyle imkanlar, aman kaçırmayın.
Yapılışı; kurubiberler hafifçe haşlanır, süzdürülür, ayçicek yağında hafifçe sotelenir, üzerine varsa doğranmış domatesler sotelenir. Üzerlerine sarımsaklı yoğurt dökülür harmanlanır
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder