Benim zamaninda SOFRA dergisinden alip uyguladigim ve ne zaman yapsam yuzumu agartan bir mezedir bu arkadaslar. Bilhassa acik bufe toplantilar icin hem doyurucu hem de ikrami kolay. Hatirliyorum, yillar once Ayse diye bir arkadasimin evinde toplanmistik. Ben de bu tarifi yapip goturdum. O aksam herkes cok begendi , yenen yendi. Kalanlari da Ayse'ler masayi ve etrafi toplarken mideye indirmisler. Kalanlar da cok lezzetleniyor.
Ben size 4 kisilik standart tarifi veriyorum. Siz duruma gore miktarlari katlayarak istediginiz coklukta hazirlayabilirsiniz. Yani soyle 10-12 kisilik bir gruba miktari iki katina cikartarak bol bol kofte cikar.
Malzemeler 4 kisilik
- 1 cup kirmizi mercimek
- 1 cup ince bulgur
- 2 yks biber salcasi
- yarim demet maydanoz
- 6 adet taze sogan
- 1 kucuk boy kuru sogan
- 1 kahve fincani sivi yag ( zeytin yag kullanmanizi oneririm)
- 1 cay kasigi karabiber
- 1 cay kasigi kimyon
- 1 tatli kasigi pul biber ( acilik derecesini size size kalmis )
- 5-6 yaprak marul veya gobek salata , suslemek icin limon dilimleri
Yapilisi
- Kirmizi mercimegin guzelce ayiklanir , yikanir .Genisce bir tencereye alinir ve uzerini 2 parmak gecer miktarda su ilave edilerek , orta ateste pismeye birakilir.
- Ince bulgurumuz iyice ayiklanir ve yikanir.( Ben bulguru her zaman yikarim, cunku goruyorum ki kapkara suyu cikiyor) Suyu suzulerek kenarda beklemeye alinir.
- Mercimek yumusayip pisince icine iyice suzulmus bulgur ilave edilir ve tencerenin kapagi kapatilir. Ocagi kapatabilirsiniz, mercimegin bugusu ile bulgur gerektigi gibi kabaracaktir.Yaklasik 15-20 dakika kadar dinlendirilir.
- Diger tarafta kuru sogan ince yemeklik dogranir ve tavada yagimiz ile yakmadan orta ateste 3-4 dk. cevrilir . Hafif pembelesmesi ve seffaflasmasi istenir.
- Pembelesen sogana biber salcasi ilave edilir, yakmadan , hafifce pisirmeye devam edilir.
- 3-4 dk. sonra sogan ve salca karisimi, demlenen bulgur& mercimek karisimina ilave edilir. Biraz karistirili, tekrar kapak kapatilir.
- Maydanoz ve taze soganlar yikanir ve incecik kiyilir.
- Biraz ilinmis olan soganli -bulgur -mercimek karisimina ilave edilir.
- Tuz, karabiber, kimyon ve kirmizi pul biber en son olarak karistirilir. Tahta bir kasik ile cok iyi karistirilarak, butun malzemelerin iyice harmanlanmasi saglanir.
- El yakmayacak kadar sogudugunda , el ile istenen buyuklukte kofteler yuvarlanir.
- Kofteleri yuvarlarken arada avuc icimizi yaglamak daha muntazam kofteler yapmamiza yardimci olur.
Genis bir servis kabina siralanan kofteler ikrama ve yenmeye hazirdir. Afiyet olsun.
1 yorum:
Vallahi cok guzeldi, ertesi gunde yedik, harikaydi. Ellerine saglik arkadasim, cok opuyorum.
Yorum Gönder