31 Ocak 2008 Perşembe

Mantarlı Risotto

Bu tarif " Dedemin Sofrası Büyükada Yemekleri" kitabından alınmıştır.
Yazan : Selin Kutucular
Kullanılan Malzeme- 8 kişilik
tavuk suyu
kişi başına 1,5 avuç Risotto Pirinci(Tercihen Arborio)
1/2-1 bardak beyaz şarap (miktarını siz ayarlayın, konulmayabilir)
8 kişi için 200 gr porcini mantar
8 kişi için 200 gr kestane mantar
1 orta boy beyaz kuru soğan
Tereyağı, zeytinyağı
200 gr rendelenmiş veya toz permasan peyniri
Yapılışı
Tavuk suyunu önceden hazır edin, kaynar olarak bir tencerede bekletin.
Başka bir tencereye dibini kaplayacak kadar zeytinyağı ve bir dolu kaşık tereyağını koyun. Küçük küpler halinde kestiğiniz soğanı pembeleştirin. Önceden yıkanmış pirinci süzün ve ekleyin. Saatinizi 20 dakikaya ayarlayın, pirinç tıkır tıkır ettiğinde, kullanıyorsanız beyaz şarabı ekleyin, ya da 1 kepçe tavuk suyunu üzerine ekleyin. Mantarları ilave edin. Tavuk suyunuzun tuzuna göre tuz ilavesi yapın. Pirinç suyunu çektikçe üzerine kepçeyle tavuk suyundan dökün. 20 dakika dolduğunda pirincin tadına bakın. Tattığınız pirinç olmamışsa istediğiniz kıvama gelince gelinceye kadar tavuk suyu atmaya devam edin. Olmuşsa hemen ateşi kapatıp içine 2 tatlı kaşığı tereyağ atın. Bu tereyağını buzlukta bekletin ki risottonun kıvamını artırsın. Peyniri üzerine dökün, karıştırın. Hemen servis edin.


Not: Bu tarifi kişi sayısına göre ayarlayarak da uygulayabilirsiniz. Resimde görülen yemek, tek porsiyon olarak tarafımdan hazırlanmıştır.

Sömestir Tatiliniz nasıl Gidiyor?

Günün Mönüsü
Muhacir Usulü Tavuk Kapama (Tarifi var!)
Domates Çorba
Salata & Yoğurt
Meyva&Browni

Okul çağında çocuğu olan arkadaşlar için biraz yoğun geçen bir dönemdeyiz. Malum sömestir tatili, bundan da en çok nasiplenen alışveriş markezleri ve sinema salonları. Bizde bu trende uyup, bugün oğlumla sinemaya gidiyoruz yaa!!!

30 Ocak 2008 Çarşamba

Hülya'nın Kıymalı Böreği

Kullanılan Malzeme
5 yufka
sos için
1 su bardağı süt
1/2 su bardağı sıvı yağ
1 yumurta
İç malzeme
500gr yağsız kıyma
2 adet kuru soğan
2 adet havuç
1 çay kaşığı domates salçası
2 yemek kaşığı sıvı yağ (içi kavurmak için
1-2 yemek kaşığı serpmek için beyaz susam
tuz , karabiber,
Yapılış
Kıyma tavaya alınır,rengi dönüp, suyunu çekince, yağı konur, kavrulur, jülyen (ince ve kısa )doğranmış kuru soğan ve rendelenmiş havuç ilave edilir. Yumuşayan havuç ve soğana salçası ilave edilir. İsteğe göre tuzu ve karabiberi ayarlanır.
Yağ, süt ve yumurta çırpılır . Fırın tepsisi hafifçe yağlanır, ilk yufka kenarları sarkacak şekilde düzgün yayılır. Hazırlanan sostan bir miktar yufkaya sürülür, ikinci yufka buruşturularak tepsiye yerleştirilir. Tekrar sostan sürülür, üçüncü yufka yine buruşturularak yerleştirilir, Hazırlanan için tamamı yufkanın yüzeyine düzgün şekilde yayılır. Dördüncü yufka buruşturularak yayılır, sosu sürülür. Son yufka da buruşturularak tepsiye yerleştirilir, kenardan sarkan yufkalar toparlanır. Kalan sosun tamamı yüzeye yedirilir, üzerine beyaz susam serpilir ve 180 derecedeki fırınd, yaklaşık 45 dakika, kızarıncaya kadar pişirilir.
Afiyet Olsun

Herkese Günaydın !

Günün Mönüsü
Etli Kurufasulye
Pirinç Pilavı
Salata&Yoğurt
Kabak Tatlısı

Kuru baklagiller mutlaka yememiz gereken bir besin gurubudur. Mercimek, börülce, nohut, barbunya ve kurufasulye hem salatalarda hem de sıcak yemeklerde kullanılan çok değerli besinlerdir. Bilhassa çocuklarımıza bu tarz türk yemeklerini mutlaka sevdirmeliyiz.
Kurufasulye ve pilav sofraların en lezzetli ikililerindendir, tıpkı köfte-patates, bulgur pilavı -turşu ve tavuk-pilav vb... gibi. Değil mi ama...?

Afiyet Olsun

29 Ocak 2008 Salı

Kar Bekliyoruz !

Günün Mönüsü
Kıymalı patates
Yayla Çorbası
Salata
Çikolatalı Puding&Meyva

2 gündür hava durumu ve kar haberi takip ediyoruz. Şöyle rahat rahat program yapamıyor, dışarı çıkarsak ta tedirgin oluyoruz. Aslında karın yağmasını da istiyoruz, malum kuraklıktan bizi bu yağan karlar kurtaracak.
Kolay Gelsin

Not: Yarın kurufasulye pişirmek isteyenler, akşamdan ıslatmayı unutmasın !

28 Ocak 2008 Pazartesi

Hülya'nın Yeşil Mercimekli Kuskus Salatası

Geçtiğimiz günlerde katıldığımız çok güzel bir doğum günü partisinde yediğimiz lezzetli yiyeceklerden bir kaçına burada yer vermek istedim. Minik doğum günü çocuğunun pek haberi yoktu ama, anneciği nefis şeyler hazırlamıştı. Hem besleyici, hem de lezzetli salata bunlardan biri...Kullanılan Malzemeler
1 su bardağı yesil mercimek
1/2 su bardağı kuskus
4 adet közlenmiş kırmızı etli biber
10-12 kornişon turşu
3 adet taze soğan
1/2 demet maydonoz
1/2 demet dereotu
limon ve zeytinyağı
Yapılış
Mercimek 1 saat kadar ıslatılır, kuskus ile birlikte yeteri kadar suda haşlanır, süzülür. Bütün malzemeler ince kıyılır. Geniş, çukur bir kapta yağ, limon, tuz ilavesi ile harmanlanır.

Afiyet olsun

Straganof- Rus Usulü


Kaynak: Gülriz'in Mutfağından Yazan: Gülriz Sururi
Kullanılan Malzemeler ( 3 kişilik )
2 adet iri antrikot veya 3 adet biftek (ince ince doğranmış)
1 adet kuru soğan
7-8 adet mantar
1 kahve fincanı votka (isteğe bağlı)
1 kahve fincanı krema
2 yemek kaşığı un
ayçicekyağı, zeytin yağı
Yapılışı
İncecik kıyılan soğan bir tavada 2 yemek kaşığı ayçicek ile hafifçe sotelenir.Temizlenip ince dilimlenmiş mantarlar ilave edilir. 1-2 dakika karıştırılarak pişirilir, tuz ve karabiber eklenir, kapatılır.
Ayrı bir tavaya 3 yemek kaşığı zeytinyağ alınır. Çukur bir kaba alınan etler tuzlanır ve biberlenir. Un serpilir ve elle harmanlanır. Kızdırılmış zeytinyağda etler su salmadan kızartılır. (Tava çok doldurulmaz ise etler su salmaz). Verilen ölçü için iki defada kızartma yeter. Etler kızarınca (kullanacaksınız) votkayı dökün, alev alsın, yansın. Kullanmayacaksınız, direk kremayı ve soğanlı mantarları katın, karıştırın. Yemek hazırdır, ancak hemen servis yapmanız gerekir, ısıtılmaya gelmez. Yanına pilav ve patates kızartması iyi gider.


Afiyet Olsun.

Not: Antrikot kullanacaksanız bütün yağlarını ayırınız.

Zeytin Yağlı Barbunya

Malzemeler
500 gr Taze Barbunya ( veya 250 gr. kuru barbunya)
yarım çay bardağı zeytinyağ
1 adet küçük patetes
1 adet orta boy kuru soğan
1 adet küçük havuç
1 adet kereviz
1 yemek kaşığı dolusu domates salçası
4-5 diş sarımsak
tuz, 1 kesme şeker
1-2 su bardağı sıcak su
Yapılışı
Kuru barbunyayı akşamdan ıslatın, aynı gün pişirecekseniz en az 1 saat ıslatmanız da işe yarar. Islatma suyunu döküp temiz su ile alacaları kayboluncaya kadar haşlayın.
Taze barbunya kullanıyorsanız ayıklayıp, küçük bir tencerede üzerindeki alacalar nreredeyse kayboluncaya kadar haşlayın. Bu işlem taze barbunya için yaklaşık kaynadıktan sonra beş dk sürer.
Bir başka tencerede, yemeklik doğradığınız soğanları zeytin yağında yakmadan soteleyin. Hafifçe şeffaflaştıktan hemen sonra , küp şeklinde doğranmış havuçları aktarın. Sotelemeye 1 dakika daha devam edin ve küp küp doğranmış kereviz ve patatesleri sırasıyla ilave edin. Sarımsakları iriyseler yarım yarım bölünmüş olarak atın , şöyle bir çevirin. Salçayı biraz suda ezip, tencereye ilave edin. Diğer tencereden, haşlanan barbunyaları kevgir ile aktarın , kesme şeker ve tuz ilavesi sonrası karıştırıp, 2 bardak sıcak su ilave edin, tencerenin kapağını kapatın.
Orta ateşte barbunyalar ve sebzeler tamamen yumuşayıncaya kadar pişirme işlemine devam edin. Gerekirse su ilave edin, havuçlar ve kerevizler yumuşayıp , yemek helmelenince pişirme işlemini bitirin. Yemeğinizi ılıtın ,servis tabaklarına alıp üzerlerine maydonoz serpiştirin.
Bu yemek istenirse sıcak olarak pilav ve salata ile sağlıklı bir öğün oluştur.
Afiyet Olsun

Soğuk Bir Hafta Geliyor !

Günün Mönüsü
Etli Yaprak Dolması
Zeytin Yağlı barbunya
Salata & Yoğurt
Meyva&İrmik Helvası

Yaprak dolması dedim ama, oyalayıcı olduğunun da farkındayım. Çocuklar sevdiği için arada bir, iri iri de olsa sarmak lazım. Zeytinyağlı barbunya da bu mevsimde kuru barbunyadan gayet güzel olur, ancak pişirmeden önce en az 1 saat kadar ıslatmak gerek.

Kolay Gelsin

27 Ocak 2008 Pazar

Şebnem Ferah Müziği


Basından mutlaka okumuş veya izlemişsinizdir, "10 Mart 2007 İstanbul Konser "albümü için yapılan değerlendirmeleri. Merak etmeyin, bu köşenin amacı da ahkam kesmek falan değil. Sıradan bir dinleyicinin beğenisini sunması.
İnsan dinleyip geçemiyor, mutlaka yakınındakilere duyurmak istiyor.
Mesela "Sil baştan" şarkısını dinleyip de etkilenmeyen , şarkıya bir yerinden katılmayan var mıdır? Bu şarkı 2001 yılındaki PERDELER albümünden, ama dinleyiciye yeni ulştı.
Hemen bütün hit şarkılar bu konserde söylenmiş , hem de ne coşkuyla... toplam 23 şarkı. İnsan hep elinin altında bulundurmak, doya doya dinlemek istiyor .

Bamya Çorbası-Eskişehir Usulü

Kullanılan Malzemeler ( 4 kişilk)
150 gr kuşbaşı kuzu eti veya 2 adet tavuk kalça şiş
1 avuç kadar çiçek bamya
1 yemek kaşığı domates salçası
1 adet küçük kuru soğan
2 yemek kaşığı zeytinyağ (riviera tip)
1 adet limon
Yapılışı
Tencereye 2-3 bardak kadar su alınır, içine yarım limon sıkılır ve kaynadıktan sonra çicek bamyalar dizili oldukları iplikleriyle birlikte içine atılır. 15 dakika kadar orta ateşte kaynatılır. Çorbanın pişeceği tencereye yağ alınır, ısınınca içine küçük doğranmış kuzu veya tavuk etleri ilave edilir. Etler hafifçe kızarmaya başlayınca incecik kıyılmış soğan konur. Yanmayacak şekilde 1- 2 defa karıştırılır, salçası ilave edilir. Hep beraber güzelce harmanlanır. Salçanın kokusu çıkmaya başlar başlamaz, 3-4 bardak sıcak su ilave edilir. 15 dakika orta ateşte etler soğan ve salçakaynatılır, özleştirilir.
Limonlu suda haşlana bamyalarımız iplerinden dikkatlice sıyrılır ve kaynamakta olan çorbaya katılır. Üzerine yarım adet limon sıkılır, tuzu ilave edilir. 30 dakika orta ateşte pişirmeye bırakılır. Bamyalar pişmeli ama ezilmemelidir. Yanına limon dilimi katılarak servis edilir. Bu çorba genelde düğün, bayram gibi özel günlerde hazırlanan çok lezzetli bir yemektir. Bizim düğünümüzde de pişirilmişti, ben ilk ogün yemiştim.
Afiyet olsun

Not:Kuru çicek bamya genelde Eskişehir de iplere dizili olarak satılan bir kuru sebzedir. Ancak İstanbul da ve diğer şehirlerde normal marketlerde veya baharatçılarda da bulunabilir. İstanbulda Malatya Pazarı markası ile satılan paketlenmiş küçük bamyalar kullanılabilir.

26 Ocak 2008 Cumartesi

Ulusal Bütünleşme Girişimi Etkinlikleri (9)

Arkadaşlar,
Bugün (26.ocak) saat 14:00 da , başlıkta belirtilen etkinlik kapsamında bir panel gerçekleştirilecek.
Konusu " TÜRKİYE'NİN DURUMU VE AYDINLARIN SORUMLULUĞU"
Katılımcılar
Sunuş- Şaban Ali YAŞAROĞLU (Türk Gençliğine Hizmet Vakfı 2. Başkanı )
Açılış - Prof. Dr. Faruk KARADOĞAN ( İTÜ Rektörü )
Oturum Başkanı Dr. Alev COŞKUN ( Cumhuriyet Vakfı 2. Başkanı)
Konuşmacılar
*Prof. Dr. Türkan SAYLAN (Çağdaş Yaşamı Destekleme Derneği Gen. Başkanı )
*Ali SİRMEN (Cumhuriyet Gazetesi Yazarı )
*Prof.Dr. Ahmet Fahri ÖZOK (İTÜ İşletme Fakültesi Dekanı)
*O.Doğu SİLAHÇIOĞLU
*Prof.Dr. Mete TAPAN

Yer: İTÜ Vakfı Sosyal Tesisleri
Konferans Salonu
İTÜ Maçka Yerleşkesi-Teşvikiye-İST
Katılım Serbest

Hafta Sonu Balık Günü !

Günün Mönüsü
Tekir Tava
yeşil Salata& Haşlanmış Patates&Maydanoz&Soğan Garnitürlü
Tahin Helvası

Çıtır çıtır kızarmış tekir balığı , aman kılçıklara dikkat! Haşlanmış patates, piyazlık soğranmış soğan ve maydonozla harmanlanır ve balığın yanında doyurucu garnitür olur. Tahin helvasını bıçakla küp küp kesip ezin, fırına dayanıklı küçük bir kaba yerleştirin. Üzerine deyarım limon sıkıp karıştırın, 180 C de sıcak fırına verin 5 dakikada hazır.
Afiyet Olsun

25 Ocak 2008 Cuma

Kolay Sihirler

Sömestir tatilinde, evlerde daha eğlenceli zaman geçirtebilecek ilginç bir yayın. Kitabın yazarı Kemal Cömertoğlu. Kendisi de bir sihirbaz olan yazar, Basit ama şaşırtıcı gösterilerin yapılış sırlarını resimli olarak açıklıyor.
İskambil kağıtları olsun, bardak, ip, pipet, mendil olsun hepsi evlerde kolaylıkla bulunabilecek malzemeler. İnsan şöyle 5-10 numarayı tam olarak yapar hale gelmek, etrafındakilere hava atmak istiyor.
Hem kendinize, hem de çocuğunuza ilginç bir tatil uğraşısı olabilir. Biz bir tane aldık bile...

İyi eğlenceler !

Kitabın adı: Kolay Sihirler
Alfa Yayınları
1.baskı

Sömestir Tatili Başlıyor !

Günün Mönüsü

Şehriye Çorbası
Köfte&Patates kızartması
Fırında Peynirli Mantar
Salata&Yoğurt
Meyva

Çocukların çok sevdiği, annelerin kurtarıcısı köfte ve patates ile karşılayalım sömestir tatilini. Fırında mantar hemen herkesin bildiği bir ara sıcaktır. Ben size mantarın iç malzemesi olarak kullanılan kaşar peynirine ilave,kıyılmış maydonoz ve 1-2 dilim ekmek içi tavsiye edeceğim. Bir yemek kaşığı tereyağı, kaşar peyniri rendesi, kıyılmış maydanoz ve ekmek içleri karıştırılır. Temizlenen mantarların içine doldurulur, karabiberi, pulbiberi serpin. Sıcak fırında (180 C ) 10-15 dk yeter, mis gibi ...

Afiyet Olsun

24 Ocak 2008 Perşembe

Patatesli Kıymalı Teflon Böreği




Önümüzdeki 2 hafta sömestir tatili ve çocuklar evde. Bu nedenle, artık daha çok börek, çörek, kurabiye ve pasta pişecek evlerimizde .İşte size çok pratik bir börek, tavada yapılmasına rağmen, tepsi böreği tadında. Değişik iç seçenekleri ile de hazırlanabilir. Önemli olan iç malzemenin ya çok ince kıyılmış olması veya pişmiş olmasıdır

Kullanılan Malzeme
2 adet yufka
1 adet yumurta
1 çay bardağı yoğurt
1/2 çay bardağı süt
1/2 çay bardağı sıvı yağ
İç malzemesi
1 avuç kıyma (80-100 gr kadar)
1 küçük soğan
1 adet haşlanmış patates
8-10 dal maydanoz
2 yemek kaşığı sıvı yağ
tuz , karabiber


Yapılışı:
Önce iç malzememizi hazırlayalım. Patates soyulur ve tavla zarı büyüklüğünde doğranır. Uygun bir küçük tencerede üzerini gececek kadar su ile 15 dk haşlanır. Suyu zaten neredeyse bitecektir, çatalla ezilir.
Tavaya 2 yemek kaşığı sıvı yağ ve kıyma alınır, hafif kavrulur. İnce kıyılmış soğan ilave edilir 1 dakika daha kavrulur. İnce kıyılmış maydonoz, tuz ve karabiberi ilave edilir. Şöyle bir çevrilir, haşlanmış patates ile karıştırılır, iç hazırlanmış olur.
Çukur bir kaba süt, yumurta, yağ ve yoğurt alınır, mümkün olduğunca homojen çırpılır. Büyük boy teflon tava hafifçe yağlanır, yufkanın bir tanesi kenarlardan sarkar biçimde yerleştirilir. Hazırlanan yoğurtlu karışımdan 3-4 yemek kaşığı yufkaya ,varsa , fırçayla sürülür. İkinci yufka ikiye bölünür, bir yarısı elle küçük küçük parçalanıarak serpiştirilir. İç malzemenin yarısı serpiştirilir.Yoğurtlu sostan 3-4 kaşık serpiştirilir. Yufkanın diğer yarısı parçalanır, serpiştirilir, kalan iç malzeme bitirilir.Dışarıya sarkan yufkalar içeri doğru kapatılır. Yoğurtlu sosun kalanı ile yüzeyi iyice kaplanır. Yarım saat kadar, buz dolabında dinlendirilir.
En büyük ocakta ve kısık ateşte tavayı saat yönünde çevirerek pişirilir. Altı kızardığında börek alt üst edilir. Ayni şekilde diğer tarafı pişirilir.
Afiyet Olsun

Dikkat ! Havalar Tekrar Soğuyor

Günün Mönüsü
Tarhana Çorbası
Etli Bulgur Pilavı
Havuçlu Kırmızı Lahana Salatası & Turşu
Meyva&Fındıklı,Parça Çikolatalı, Vişneli Kek

Tarhana çorbası bu soğuk havada bizim kurtarıcımız. Yanına, şöyle etlice bir bulgur pilavı. Mönümüzün sebze kısmını bol kırmızı lahana salatası ile takviye edelim. Sirke ile ovulmuş,yumuşatılmış, kırmızı rengi daha bir kırmızı olmuş. Havuç rendesi, maydanoz üzerine de 5-6 zeytin serpelim. İsterseniz bir de limon sıkalım.
Vişneli kek tarifi zaten kayıtlı, neskafe ile yemek sonrası ne güzel gider...
Afiyet Olsun

23 Ocak 2008 Çarşamba

Düz Bir Karına Sahip Olmak-3

Kaynak: Düz Bir Karına Sahip Olmak artık çok kolay!(syf:43-51)
Birinci Ders
Uygulama:
Örtünüzün üzerine rahatça uzanın. Ağrı hissetmek, yorulmak yok. Bu kesinlikle gereksiz hatta zararlı. Her gün fazla zamanınız olmasa bile 5 dakika ayıracaksınız.
1- Nefes
Bu konudan daha önce de sözettik ama ettik ama ne kadar söylense de fazla olmaz. İlk egzersiz budur.
*Karın kaslarınızı gevşeterek burundan derin ve ağır ağır nefes alın.
*Ağızdan derin bir nefes vererek başlayın. Sonra kaburgalar aşağıda nefes vermeyi sürdürürken sanki tüm kenarları merkeze, göbek çevresine yaklaştırmak ister gibi, karın kaslarınızı büzün.

2-Kalça Kaldırma
Nefesinizle uyum içinde olduğunuzda karın kaslarınızı gevşetmeden kalçalarınızı sıkıyorsunuz.
Kalçalarınızın alt ucunu hafifçe kaldırıp birbiri ardına sıkarak sertleştiriyorsunuz ve böylece kalktığını hissediyorsunuz. Bu arada bel bölgesi zemine daha çok dayanıyor.
Kasık kemiği hafifçe kalkıyor ve siz ek olarak karnınızın kasılmasını sürdürüyorsunuz. Nefes vermeye devam ederek bunu bir kaç saniye tutun
Dinlenme ... 5 kere tekrarlayın

3.El dizde
Yerde uzanmış durumda , dizler bükülmüş ayaklar düz.
Aynı taraftaki elinizin yardımıyla önce bir dizinizi sonra diğerini göğsünüze doğru çekeceksiniz.
Hareketi ( sonradan geleceklerin hepsi gibi) nefesle belirleyeceksiniz.
*Dinlenme pozisyonunda sağ diz sağ elde, sol bacak bükülü, ayak düz.
*Hiçbir şey yapmadan nefes alın.
*Önce güçlü bir nefes verin, nefes vermeye devam ederken karnınızda kasılma hissedene kadar dizinizi elinizin yardımıyla göğsünüze doğru çekin.
Yapabildiğiniz en iyisini yapın (ağrı olmadan, posizyonu bozmadan), dinlenme zamanında dizinizi ve elinizi başlangıç pozisyonuna getirin.
Hareketi her iki tarafta 5 kere tekrarlayın.
4. El çaprazdaki dizde
Hala uzanmış olarak, aynı başlangıç pozisyonu ama bu kez diz çaprazdaki elin içinde.
*Hiçbirşey yapmadan burundan sakince nefes alın.
*Bedeninizi döndürmemeye iyice dikkat ederek dizinizi çaprazındaki omuza doğru çapraz biçimde çekerken nefes verin, çalışmayan yandaki kalça hareket etmesin.
5 kere sağ dizi sol omuza,
5 kere sol dizi sağ omuza çekeceksiniz.

5.Eller dizlerde
Baş ve ense düz, eller dizlerde (her el dizin dış tarafında olacak)
*Hiç bir şey yapmadan nefes alın.
*Derinden nefes verin ve nefes vermeye devam ederken karın kaslarınızı sıkın ve dizlerinizi göğsünüze doğru çekin.
*Kollarınızı hafifçe kıvırırken dirselkerinizidışa iteceksiniz, omuzlar düz olarak zeminde kalacak ve pazılarınızın hafifçe kasıldığını hissedeceksiniz, çünkü çekme kuvveti boyun ve omuzların değil
onların işi.
*Bütün kalça bölgeniz hareket ederken, dizlerinizi rahatsızlık duymadan olabildiğince göğsünüze yaklaştıracaksınız.
*Olabildiğince yaklaştırdıktan sonra dizleri ve elleri başlangıç pozisyonuna getirip dinlenin .
Bunu 5 kere tekrar yapacaksınız.
Kalça eklemlerini ve bel bölgesini esnettik.
Nefesimizi eğitmeye başladık.
Karın kaslarımızı doğru ve doğal bir biçimde çalıştırdık.
Ama acı çekmeden nefes almak, her nefes alışımızda ya da verişimizde kendimizi gergin, kaskatı hissetmemek için her sırt ya da karın kasları hareketinde, omuzları, boyun kaslarını ve göğüs kaslarını gevşek bırakmamız gerekir.

6. Omuz başları
Bu en basit harekettir ( ağrınız olmaması koşulu ile.Aksi halde iyileşmeyi bekleyin )
El omuzda (her defasında biri)
Sırtüstü, ayaklar yerde uzanılmış.
Ense düz ve gevşek.
Ve bu durumda başka hiçbir yerinizi oynatmadan istediğiniz gibi nefes alarak dirseklerinizle daireler çiziyorsunuz.Dairenin genişliği duruşunuzu bozmayacak ve acı çekmeyeceğiniz biçimde, önce arkaya sonra öne; her yönde 5 kere.
Sonra kol değiştirin.
7. Dizlere bakış
İşte tam anlamıyla bir kas çalıştırma hareketi.
Sırtüstü uzanılmış. Bacaklar bükülü, ayaklar zemine düz basıyor.
Eller üst bacak üstünde.
*Nefes alın, sonra kaburgaları indirerek derin nefes verin ve sonra ağzınız yarı aralık nefes vermeye devam ederken (buz üstünde buğu)karın kaslarınızı kısaltarak büzün. Bu hareketle gövdenizin üst kısmı ve başınız (çene içeride) dizlerinize bakacak şekilde kalkacak. Eller siz çekmeden bacaklar üstünde hafifçe kayacak.
*Kalçalarınızı sıkmayı ve kaldırmayı unutmayın.
Omuzlarınızı, sonra başınızı yavaşça örtünün üstüne bırakacaksınız.Karın kaslarınız gevşediği ölçüde kendinizi onlar tarafından çekiliyor, asılıyor, serbest bırakılıyor gibi hissetmelisiniz.
hareketi 5 kez tekrarlayın

İyi Günler

Günün Mönüsü
Mercimek Çorbası
Fırında Tavuk Kanadı
Patates Salatası
Meyva
Tavuk kanadını sevmeyen var mı ? Pek sanmıyorum, hele kömür ateşinde olursa doyumsuzdur.Ama kış şartlarında mangal işi biraz zor, o zaman kanatları fırında ızgara ederek benzer bir lezzeti yakalayabiliriz.
Fırınlamadan önce kanatları hiç olmazsa yarım saat kadar 1 yemek kaşığı sıvı yağ, 1 yemek kaşığı salça ve 2 yemek kaşığı yoğurt karışımında bekletebilirsek iyi olur. Birer tutam karabiber kimyon, kekik ve 1 diş sarımsak ezilerek bu sosa ilave edilebilir. 180 derecede 30 dk , (kızarıncaya kadar) işlem tamam.
Afiyet Olsun

22 Ocak 2008 Salı

Arkadaşlarıma Sevgiler

Ben bir parasız yatılı öğrenciydim, orta okul ve lise yıllarım ailemden nispeten uzakta geçti. Hafta sonları eve gider, annemin yemeklerini yer, evimin sıcaklığında avunurdum. Tatil bitip okulun yatakhanesine, yemekhanesine, etüd salonlarına dönmek içimi hep burkardı.
Peki hiç güzel bir yanı yokmuydu bu dönüşlerimin? Olmaz mı , ARKADAŞLARIM vardı benim. Hepimizin kardeş olduğu, aynı havayı soluduğumuz okul yıllarım...Kimimizin saçları örgülü, kiminizin ki kısa, onlarca sevimli çocuk.
Şimdi hepsi yetişkin birer genç kadın... Hepsine selam olsun...!

Browni


Kullanılan Malzemeler
2,5 çay bardağı un
1,5 çay bardağı toz şeker
3 yemek kaşığı kakao
2 adet yumurta
1 çay bardağı + 2 yemek kaşığı süt
50 gr erimiş tereyağ
1 paket kabartma tozu
1 paket vanilya

üst sos malzemesi
40gr bitter çikolata( küçük paket)
1/3 çay bardağı süt
1 yemek kaşığı katı halde tereyağ

Yapılışı
  • Yumurtalar, şeker ve vanilya mikserle çırpılır. 
  • Şeker eridikten sonra, oda sıcaklığındaki erimiş tereyağ  ilave edilir. 
  • Çırpmaya devam ederek oda sıcaklığındaki süt ilave edilir.
  •  Diğer yanda un, kabartma tozu ve kakao birlikte elenir . 
  • Üç bölüm olarak yumurtalı karışıma eklenir, sadece çırpma teli ile tam olarak karışması sağlanır.
  • Tereyağı ile yağlanmış kalıba aktarılır, önceden ıstılmış 180 C ısıtılmış fırında 25-30 dakika pişirilir.  
  • Bitter çikolata katı ,tereyağ ve süt benmari usulü eritilir .
  • Fırından çıkmış ve ılınmış kekimiz kalıptan alınır.
  • Hazırlanan çikolatalı sos keke bir bıçak veya fırça yardımı ile keke  sürülür. 
  • Biraz dinlendirip servis edilir. 
  • İsteğe bağlı olarak, kekinizi mikrodalga fırınında ısıtarak , vanilyali dondurma ile de  servis edebilirsiniz.
Afiyet Olsun
Benmari usulü: Metal bir kaba su alınır,ocağa konur. İçine ısıya dayanıklı bir cam kap daha yerleştirilir. Eritilecek malzeme örn; çikolata , bu kabın içine konur ve su ısındıkça çikolata erir.

İyi Sabahlar !

Hırvatistan-Dubrovnik
Fotoğraf:Kıvanç U.

Günün Mönüsü


Kıymalı Pırasa
Peynirli Makarna (tereyağ-maydanozlu)
Salata &Yoğurt
Karışık Meyva& İrmik Helvası

Çocukluğumuzda, canımız tatlı çektiğinde annemiz pratik olarak hemen bir helva kavuruverirdi. Biz çocuklar, şimdiki gibi gibi bol bol gofret veya çikolata gibi seçeneklere sahip değildik. Pişen mis kokulu fıstıklı helva tarçın ekilerek ılık ılık hemen yenir, adeta kapışılırdı.
Bugün bir helva kavurup evimizi mis gibi fıstık ve tarçın kokutmaya ne dersiniz?
Afiyet Olsun !

21 Ocak 2008 Pazartesi

Düz Bir Karına Sahip Olmak-2

Doğru nefes almak , tüm hareketlerin anahtarıdır.
Başlangıç Pozisyonu
*Yere uzanın;
*Boyun omurgaları üzerinde kasılmadan uzanmak için çene geride (gıdı çıksın);
*Bel bölgesi yere düz temasta;
*Dizler bükülü, ayaklar yere düz basıyor;
*Hiçbir gerginlik olmaksızın, kollar yanda uzanmış, avuçlar göğe bakar durumda.
Birinci Aşama: Nefes alma
1.Burundan sakin ve yavaş yavaş nefes alın, sanki güzel bir çiçeğin kokusunu alır gibi havanın burun deliklerinizden girişinden keyif alın(özellikle nefes alırken sertlik yok aksi halde burun delikleriniz kapanır).
2.Havay doğal biçimde içinize çekerken ciğerlerinizi şişiriyorsunuz. Göğüs kafesi kalkıyor, kaburgalar uzaklaşıyor ve hep "çiçeğinizi" koklar gibi nefes alırken ciğerlerinizin "kıvrımlarının" açıldığını ve dolduğunu hissediyorsunuz.
3.Sonra nefes almayı sürdürürseniz, hava yer bulmak için ciğerleri aşağıya doğru genleştirir. Diyafram alçalıp organları karın boşluğuna iter ve karın hafifçe çıkıntı yapar.
İkinci Aşama:Nefes verme
1.Önce, sanki bir an için dünyanın bütün sefaleti sizin üzerinize çökmüş gibi ağzınızdan derin bir nefes verin ( bu elbette imge);
-kaburgalar çöker;
-göğüs kemiği alçalır ve mümkün olabildiğince bütün kirli havayı çıkarmak için (aslında hepsi çıkarılamaz) karın kaslarınızdan yararlanırsınız.
2.Nefes vermeye yardımcı olmaları için onları tüm dikkatinizi yoğunlaştırarak büzersiniz.
Diyaframı yukarıya doğru itmek için yer bulmak amacıyla organları sıkıştıran karnınız kendini sıkar (kendiniz içine çekmeyin çünkü bu hiçbir işe yaramaz).
En çok havayı tekrar yükselmesi sırasında dışa doğru iter(eğer ağzınızı bir buz üzerinde buğu yapar gibi hafifçe aralık bırakırsanız).
Biraz böyle kasılmış kalıp sonra gevşersiniz.
Üçüncü Aşama
Bu aşama daha kısadır ama diğer ikisi kadar önemlidir. Her "iştirakçi"nin kendi yerine dönmesi için bir yada iki saniye sakin şekilde duruyorsunuz.

devam edecek...

Kaynak:Düz Bir Karına Sahip Olmak artık çok kolay !(syf:37-39)


Rod Stewart dinler misiniz?



Ben dinlerim, aslında artık dinlerim demek daha doğru olacak. Çünkü ilk gençlik yıllarımın, çok popüler şarkılarından Baby Jane ve Sailing sonrasında, takip etmemiştim. Ta ki tesadüfen bir araba yolculuğunda bana dinletilinceye kadar.
Etkileyici boğuk bir ses, caz tarzı yorumlanmış şarkılar. Katı caz standarlarından da değil. Tam benim sevdiğim tarz müzik. Bir şarkısında Cher ile düet yapmış. Bu satırları yazarken bir yandan da dinliyorum. Ya...gerçekten çok hoşmuş, bence tam bir bir arşiv albümü.
Albümün adı, As TimeGoes By...
The Great American Songbook Volume II

İyi Haftalar

Hırvatistan-Dubrovnik Kasabası
Fotoğraf: Kıvanç U.

Günün Mönüsü
Mantarlı Et Sote
Garnitürlü Pirinç Pilavı (Bezelye&Havuç )
Mevsim Salatası
Ballı Muz

20 Ocak 2008 Pazar

Kıymalı Pazı Dolması

Kullanılan Malzemeler250gr yağsız dana kıyması
1 çay bardağı pirinç
1 yemek kaşığı domates salçası
½ çay bardağı zeytinyağı ( riviera tipi)
1 s servis kaşığı zeytin yağı (riviera) üstüne serpmek için
½ yarım demet maydonoz
1 soğan
1 demet pazı ( yaklaşık 0,5 kg)
tuz , karabiber
Yapılışı
İlk önce pazı yaprakları hazırlanır. Haşlama işlemi şöyle yapılır:Kaynayan su içine 4-5 adet yaprak atılır. Tamamen suya batmaları bir kevgir ile sağlanır. Hemen yumuşayacak pazı yaprakları kevgirle soğuk sudan geçirilerek soğutulur ve süzgece alınır.
Dolma içini hazırlamak için: Önce soğan mutfak robotuna alınır. Robot yoksa soğan ince kıyım yapılır. Büyük bir karıştırma kabına alınır. Üzerlerine sırasıyla kıyılmış maydonoz , domates salçası, yıkanmış süzülmüş pirinç, kıyma, tuz ve karabiber en sonunda 2 servis kaşığı zeytinyağı ilave edilir, karıştırılır.
Süzülmüş olan pazı yaprakları, düz bir yüzeye alınır ve açılır. Büyük yapraklar damarları alınarak 3 parçaya ayrılır. Daha küçükler ikiye ayrılabilir veya bütün olarak sarılabilir. Dolmalarımızı mümkün olduğunca yaprakları zedelemeden sarmaya çalışalım. Tencereye çok düzenli olmadan sıralanır. Sarma işlemi bitince, üstü için ayrılan zeytinyağ dolmaların üzerine serpilir. 2 çay bardağından 1 parmak eksik sıcak suda yarım kaşık salça eritilir, dolmalara ilave edilir ve üzerine uygun çapta bir porselen tabak kapatılır. Tencerenin kapağı kapatılır, ocağa konur . Kaynama başlayınca ateş kısığa alınır ve 30dk. kadar pişirilir. Ilınınca kapağı açılıp parçalamadan servis yapılır.

Afiyet olsun.

Ekşili Avokado Salatası


Kullanılan Malzeme
3 adet Avokado
2 adet Greyfurt
Karışık Yeşillik( roka, kıvırcık, marul)
1 adet Limon
1/2 adet Limon suyu
sosu için;
3 yemek kaşığı sızma zeytinyağı
3 yemek kaşığı mayonez
3 diş ezilmiş sarımsak
çekilmiş karabiber
süslemek için 1-2 yemek kaşığı nar
Yapılışı
Avokadoları yatayına keskin bir bıçak yardımıyla bıçak çekirdeğe değecek şekilde tam daire olarak ikiye kesip ayırılır. Yemek kaşığı yardımıyla çekirdeği çıkarılır. Limonu ortadan ikiye kesip kesilip, avokadoların çekirdek yataklarına iyice sürülür. Avokadoların kabuklarını soyup limon ile ovulur.
Greyfurtlar keskin bir bıçak ile beyaz kabuğu kalmayacak şekilde şekilde, elma gibi soyulur, ince halkalar şeklinde doğranır. Limon ile ovulan avokadolarda yarım veya tam halkalar şeklinde kesilir. Karışık yeşilikler ayıklanıp el ile parçalanır.
Servis tabağının ortasını boş bırakarak bir dilim avokado, bir dilim greyfurt şeklinde, bitene kadar halka şeklinde yerleştirilip üzerine 1/2 limonun suyu gezdirilir. Avokado ve greyfurt halkalarının iç ve kenarına karışık yeşillik konur.
Sos malzemeleri bir kasenin içinde düzgün bir kıvama gelinceye kadar çırpılır. Yeşilliklerin üzerinde gezdirilir, nar taneleri ile süzlenir.
Afiyet Olsun
Not: Bu tarif Komili Sızma Zeytinyağları için hazırlanmış Salata tarifleri kitapçığından alınmıştır.
Malzemelerini 1/3 oranında azaltarak deneyebileceğiniz çok farklı bir salata. Ekşisi ayarlanınca gerçekten iştah açıcı bir lezzet

19 Ocak 2008 Cumartesi

Düz Bir Karına sahip olmak-1



Bir kaç gün önce "Düz Bir Karına Sahip Olmak -artık çok kolay !" isimli bir kitap aldım. Açıkçası vaad ettiği şey çok çekici.
Yazarı Odile Payri bir hareket terapisti. Dharma Sağlık Yayınlarından , Ayşen Özışık çevirisi ile çıkmış ve henüz birinci baskıda.
Sağlıklı ve Bakımlı bölümünde,ara ara bu kitaptan alıntılar yapmak, günlük olarak evde yapabileceğimiz bazı uygulamaları sizlere aktarmak istiyorum. Ben de aynı şeyleri sizlerle yapıyor olacağım.
Zayıflama adaylarına hangi öğütler verilmeli? -syf:22
Atlanan her öğün şişmanlatır.Bunun üç nedeni vardır:
1-Yoksun kalmış vücut, daha büyük kıtlık zamanları için kapısından giren herşeyi stoklar.
2-Bir öğünden yoksun kalmış vücut, hazmetmek ve özümsemek için harcayacağı bütün enerji tasarruf eder.Bu enerji miktarı hafif bir yemek de dahil olmak üzere hemen hemen aynıdır. Bir öğünü atlarken ek olarak da mutsuz oluruz.
3-Yemek için fazla uzun süre beklemek daha çok yememize yol açar. Zayıflamak için düzenli beslenmek gerekir.Hatta bazen bu bile yeterlidir. Ama her halükarda düzenli beslenme zorunludur.
Hangi tür egzersizlere öncelik verilmeli?-syf:30
Sade ve yapılması kolay hareketler seçeceğiz, çünkü bedenimizin kolaya kaçmasına izin vermemeliyiz.
Elbette bazı kurallara ihtiyacımız var. Ama kendimize eziyet etmek gibi bir niyetimiz olmadığından egzersizleri yumuşak bir şekilde, sertlik olmadan, kendi sağlık durumumuza uyduracağız ve bunu düzenli olarak her gün yapacağız.
Birkaç dakika yeter:10 ila 15 dakika idealdir ama zamanınız yoksa yoksa ya da yorgunsanız her gün yapacağınız 5 dakikalık hareket üç günde bir 15 dakika yapmaktan daha iyidir.
Bir sonraki bölümde doğru nefes alıp verme üzerine açıklamalara yer verilecek. Çünkü , yapılacak harekete nefesle tempo verilir. Alıştırmaların aktif kısmı daima nefes verme anına denk gelmelidir.

Devam edecek...

Cumartesi Neşesi

Haliç Kıyıları-İstanbul
Fotoğraf: Kıvanç U.

Günün Mönüsü
Kıymalı Patates Yemeği
Bulgur Pilavı
Salata & Yoğurt
Çikolatalı Pasta & Meyva

Cumartesi alışveriş günü, marketlere gidilir, mutfak eksikleri tamamlanır. Alışveriş merkezleri tavaf edilir, hele şimdi de indirim zamanı ya, çoluk cocuk hep dışarıdayız. Alışverişe zamanına denk gelen öğünde fast food ile geçiştirilir. Bu yüzden akşama sulu yemek lazım. Bence eve dönünce pratik olarak yapılabilecek en garantili sulu yemek kıymalı patates.
Kavur kıymayla 1 adet soğanı, at 1 yemek kaşığı salçayı, şöyle bir harmanla . At içine 3-4 doğranmış patates. 1 dakika kavur, koy 2 bardak kadar sıcak su, tuzunuda ayarla. 20 dakikada pişer yemeğin. Üzerine kıyılmış maydonoz ile servise hazır.
Afiyet olsun.

18 Ocak 2008 Cuma

İYİ FİKİR BULMA TEKNİĞİ- James Webb Young


Ünlü bir reklamcı olan yazar, 1940 'larda kaleme almış bu kitabını, ama anlatılanlar geçerliliğini hala sürdürüyor.
İlk bakışta sadece reklamcılık konusunda yazılmış olduğu sanılsa da, aslında iyi fikir bulmanın, yaratıcı olmanın bütün meslekler için ne kadar önemli olduğunu anlatan küçük ama değerli bir kitap.

Yazarımız, iyi fikir bulmanın, kendi içinde birbirleri ile bağlantılı, sayısız çalışmalar silsilesi sonunda gerçekleştiğini savunuyor. Bu sistemin aşamalarını açıklıyor, bizlere kendi meslek hayatından motive edici örnekler sunuyor.

James Webb Young bana göre, iyi fikir bulmak isteyen herkese rehberlik ediyor .
Çeviren :Ozan Mert Özkan


MediaCat KİTAPLARI

Haftanın Son Günü

Günün Mönüsü
Yayla Çorbası
Kuru Köfte & Patates Kızartması
Haşlanmış Brokoli Salatası (sarımsak-limon-zeytinyağ sosu ile)
Meyva& Fırın Sütlaç

Brokoli sebzesi hayatımıza yaygın olarak şurda 3-4 yıldır girdi . C vitamini açısından zengin , hem salatası, hem çorbası hemde fırında beşamel sos ile sıcak bir yemek olarak hazırlanabiliyor. Salatasının yapımında, brokoliyi haşlarken hafif diri bırakmak , ardından yağ-limon ve sarımsak karışımı ile hemen harmanlamak çok sağlıklı.

Afiyet olsun

17 Ocak 2008 Perşembe

Balık Yeme Günümüz

Günün Mönüsü
Hamsi & İstavrit Tava
Yeşil salata& Patatesli Sigara Böreği
Meyva & Tahin Helvası

Haftada en az bir kere balık yemeğe çalışalım. Bilhassa çocuklar için vazgeçilmez bir besin. Ev ortamında pişirme, sonrasında yapılan kap kacak temizliği biraz yorucu, eve sinen kokusu da cabası ama idare edeceğiz işte.
Afiyet Olsun

16 Ocak 2008 Çarşamba

Anket Defteri !

Ablamın, cilt kapağı koyu pembe renkte olanından vardı. En yakın arkadaşlarına bu defterini sırasıyla verir, hazırladığı anket soruları, başka bir sayfaya sıralı olarak cevaplanmış olarak geri alırdı. O zaman genç kızlarının en büyük merakıydı anket defteri düzenlemek ...
Masum sorulara verilen çocuksu cevaplarla bir nebze olsun duygularını yansıtabilirlerdi birbirlerine . Özel isimler asla tam yazılmaz, baş harfleri ile kodlanırdı. En sevdikleri şarkıların sözleri, şarkıcıların resimleri ve artistlerin resimleri (genelde fotoroman oyuncularının) yapıştırılırdı bu defterlere. Sevdikleri yemekler, giysiler, renkler ve kitap isimleri sorulurdu. Bir de vesikalık fotoraf istenirdi.
Acaba şimdi anket defteri yapan genç kaldı mı ? Kaldı mı kalbi kadar temiz bu defterden, ona da bir sayfa ayırdığı için arkadaşına teşekkür eden bir lise öğrencisi...
Galiba şimdiki mevzular daha çok yeni çıkan çok cep telefonu , I-pod modelleri ve sınavlar üzerine kaymış, ne dersiniz?
Sevgiler

Sade Kek (Pamuk Kek )


Kullanılan Malzemeler
2 Su bardağı un
2 su bardağı toz veya pudra şekeri
1/2 Su bardağı buğday nişastası (normal un da olabilir)
1 su bardağından bir parmak fazla süt
3 adet yumurta
50 gr eritilip ılıtılmış tereyağ
1,5 paket kabartma tozu
1 paket vanilya
1 yemek kaşığı limon kabuğu rendesi
1 yemek kaşığı limon suyu
****Ölçü olarak kullanılan su bardağı küçük boydur.
YapılışıYumurtalar, şeker,vanilya ve limon kabukları mikserle çırpılır. Şeker eridikten sonra, oda sıcaklığındaki süt ilave edilir. Çırpmaya devam ederek, erimiş tereyağ yavaş yavaş ilave edilir. Diğer yanda un kabartma tozu ve nişasta ile birlikte elenir. Üç porsiyon olarak yumurtalı karışımına eklenir bir yandan da çırma teli ile tam olarak karışması sağlanır. Son olarak limon suyu ilave edilir, çırpma teli ile 2-3 defa şöyle bir karıştırılır. Tereyağı ile yağlanmış kalıba aktarılır , önceden ıstılmış 180 C fırında 30- 35 dk pişirilir.
Bu kek sade olarak pişirilip, farklı krema, çikolata sosu veya meyvalarla değişik şekillerde dekore edilebilir.

Afiyet olsun

Kıymalı Karnıbahar



Kullanılan Malzeme
1 adet küçük boy karnıbahar
150gr yağsız dana kıyması
1 yemek kaşığı domates salçası
1 adet kuru soğan
1/3 çay bardağı zeytin yağı(riviera tipi)


Yapılışı
Kesilip, çiçeklerine ayrılan karnıbaharlar bol suda yıkanır, tencerede 10 dk haşlanır. Yemeğin yapılacağı tencerede önce kıymanın suyu çektirlir, yağı ilave edilir , yakmadan şöyle bir çevrilir. Yemeklik doğranmış soğan eklenir ve sotelemeye 1 dk devam edilir. Domates salçası ilave edilir ve kokusu hafif çıkıncaya kadar soğanlarla 1 dk daha kavrulur. 2 bardak sıcak su konur, 10 dk pişirilir. Haşlanmış olan karnıbaharlar, sürenin sonunda kıymalı salçalı karışıma aktarılır , tuzu ilave edilir, sıcak su ilave edilerek ayarlanır ve yemeğin bütünleşmesi için 25-30 dk orta ateşte pişirme yapılır.Pişme sırasında köpük oluşur ise kaşıkla alınır.

Bu fazla sulu olmayan bir yemektir, yerken üzerine pul biber ekilmesi önerilir.


Afiyet Olsun

Yağmurlu Bir Sabah Daha

Günün Mönüsü

Kıymalı Karnıbahar
Makarna
Salata& Yoğurt
Meyva

Afiyet Olsun

15 Ocak 2008 Salı

Çıtır Çıtır Tavuk

Günün Mönüsü
Fırında Piliç Baget
pirinç Pilavı
Patates Salatası
Meyva

Fırında tavuk baget ön hazırlığı en kısa süreli olan yemeklerdendir. Siz sofranızı kurarken pilavınızı ve salatanızı hazırlarken o da fırında sakin sakin pişer. Güzelce yıkanan piliç bagetlerin derileri yarım limonla güzelce ovulurak , dibi hafifçe yağlanmış bir fırın tepsisine dizilir. Bana göre kişi başı 2 adet yeter, şöyle bir tuz serpiştirilir. 180 dereceye ayarlanmış fırında 50-60 dk. arası bir sürede hazır. İsteyen her bir bageti bıçakla delerek 1 adet sarımsak sokuşturabilir. Sonuç derisi çıtır çıtır kızarmış leziz tavuk bagetleri...

Afiyet olsun

14 Ocak 2008 Pazartesi

Etli Kurufasulye


Kullanılan Malzeme 6 kişilik
2 su bardağı kurufasulye
300gr yağsız dana veya kuzu eti
1 iri kuru soğan
1 yemek kaşığı tepeleme domates salçası
1/2 çay bardağı zeytin yağı (riviera tipi)
1 yemek kaşığı sirke
yeterince tuz

Yapılışı
Geceden ıslatılan kurufasulyeler, gazı tamamen çıksın diye 2 defa , 5 dk süreyle haşlanıp süzülür. 3 üncü defa , yeniden, bir miktar su ve sirke ile 5 dk daha kaynatılır, suyu süzülür. Yemeğin yapılacağı esas tencede, kuşbaşı doğranmış ve yıkanmış kuzu etinin , kısık ateşte ve kapaklı şekilde suyu çektirilir. Suyunu çekince yağ ilave edilir ve etler hafifçe kızartılır. Yemeklik doğranmış soğan ilave edilir, yakmadan sotelemeye 1 dk devam edilir .Salçası konur ve hafifçe kokusu çıkması için 1-2 dk sürekli tahta bir kaşıkla karıştırılır. Dana eti kullanıyorsak , bu aşamada, 1 su bardağı sıcak su ile 20 dk kadar etleri pişirmeliyiz.
Suyu süzülmüş fasulyeler ve 1 çay kaşığı tuzu ilave edilir. 1 dk daha karıştırılır, fasulyelerin üzerine 2 parmak çıkacak kadar kaynar su ilave edilir.Yaklaşık 50dk kadar normal tencerede yemeğimiz Hazır olur. Yemeğimizi düdüklü tencerede yapıyorsak, suyunu diğer tencereye göre daha az koyup aşağı yukarı 2o dk. da pişirebiliriz. Kurufasulye yemeği piştiği zaman hafifçe helmelenmiş olursa daha güzel olur.
Afiyet Olsun
Not : Fotorafı görülen yemek kemikli kuzu eti ile yapılmıştır.

Tatlıdil Köftecisi

Eskişehir'li biri ile evlenince, ben de yarı oralı oldum, sevdim bu adı eski, ama kendi pek bir yenilenmiş şehri.
Buranın 1932 yılında açılmış, ünü il sınırlarını aşmış bir köftecisi var, adı Tatlıdil Köftecisi. Nasıl denir, köftesi insanın yemeye doyamayacağı bir lezzette, çok hafif . Yanında da üzüm şırası var içecek olarak. Hafif kızarmış ekmek üzerinde, pişmiş domates ve biber ile servis ediliyor. İsterseniz porsiyon ilavesi de yaptırabilirsiniz, inanın yaptırıyorsunuz da ...Üstüne de yine mütevazi bir lezzet olan fındıklı kadayıf tatlısı var, o da çok güzel.


Çarşının tam ortasında, bina tam 3 katlı olmasına karşın masaları birbirine çok yakın ve sürekli dolup boşalan bir müşteri güruhu var. Tam bir esnaf köftecisi, halk lezzetinden emin olarak buraya geliyor, karnını bir güzel doyurup, alişverişine devam ediyor.
Lokantanın duvarlarında, kurucu olan aile büyüklerinin resimleri var. Tip olarak birbirine çok benzeyen yaratıcı , saygıdeğer kişiler. Şu anda lokantanın sahibi olan bey ve ekibi de çok neşeli ve misafirperver . Şunu da eklemek lazım, günlük üretilen köfteler bitinceye kadar servis sürüyor. Bir cumartesi akşamı saat 17 00 sıralarında gitmiş, köftesi bittiği için yiyememiş , hevesimiz kursağımızda kalmıştı.
Yolunuz Eskişehir'e düşerse, mutlaka gidilecek ve köftesi yenecek.





Gelelim Değerlendirmemize
Lezzet :*****
Dekorasyon :**
Hizmet :****
Hijyen :***( yeme-içme ile ilgili değil , sadece el yıkama yeri mevcut, tuvalet yok o yüzden)
Fiyat/performans:*****

Adres: Çarşı içi Mah. Candaş Sokak No:19

Mantarlı& Ispanaklı Süper Gözleme



Kullanılan Malzeme
1 adet yufka
6 dilim sucuk
8-9 dal ıspanak
2-3 adet mantar
1/2 kibrit kutusu beyaz peynir
Kızartmak için sıvı yağ

Yapılışı
Yufka temiz bir zemin üzerine tamamen açılır, tam ortadaki kareye önce sucuk parçaları, üzerlerine kıyılmış ıspanak yaprakları, ince dilimlenmiş mantar parçaları yayılır. En üste de ovalayarak beyaz peynir serpiştirilir. Yufka bir bohça gibi kare şeklinde katlanır. Uygun büyüklükteki bir tavaya bir miktar yağ alınır, ısıtılır. Katlanmış gözleme dikkatli bir şekilde tavaya aktarılır ve kızartılır. Kağıt havlu üzerine alınarak fazla yağı emdirilir.


Yanına sıcak bir çay, istenirse ayran veya kola ile çok lezzetli bir öğün olur. Benim acil durumlarda çok sık yaptığım bir börek çeşitidir.
Afiyet Olsun

Yürüyüş Yapmak

Yürüyüş yapmayı sever misiniz ? Şöyle bir yerlere yetişme zorunluluğu olmadan, evden dışarı çıkmak, mevsimine göre, ama çok rahat giyinmek... Hele şöyle tatlı bir rüzgar da esiyorsa, değdiyse yüzüne tam da kapıdan çıktığın an ... Ya da hafiften yağan yağmur nasıl da tazeler insanı...

Bana göre,yürüyüş yapmak kadar insan zihnini dinlendiren, vücudu yormadan çalıştıran başka bir faaliyet daha yok. Müzik dinleme şansınız da var ise, alınan zevk katlanıyor. İnsan farketmeden dinlediği müziğe ayak uydurarak yürüyor.

Bazıları sahil yürüyüşünü, bazıları da ormanda, ağaçlık alanda yürümeyi tercih eder. Hayatın düzenli aktığı ama yine de işlek caddelerde günlük yürüyüşünü yapanları bile görebiliriz. Anadolu yakası bu tarzı sevenler için daha uygun gibi, tercih meselesi tabii ki.

Unutmadan, biliyorsunuz ki yürüyüş yaparken dikkat edilmesi gereken en önemli unsur güvenlik...Trafiğin çok olmadığı, ama ıssız da olmayan güzergahlar ideal. Örneğin , ben aniden karşıma çıkan sahipsiz köpeklerden çok tırsarım. Bazen sahibi yanında olanlar bile beni tedirgin edebilir. Yalvaran gözlerle sahiplerine, tasmayı sıkı tutmalarını söylerim.

Öyle ya da böyle, en güzeli, artık üşengeçliği bırakıp, mümkünse hergün yürümeye zaman ayırmak, yürürken de kendimizi düşüncelere, hayallere ve müziğe teslim etmek...

Sevgilerimle

Sosyete Salçası



Kullanılan Malzeme
3 yemek kaşığı tepeleme biber salçası
1 kibrit kutusu büyüklüğünde beyaz peynir
1/2 su bardağı ceviziçi
1 çay kaşığı kimyon
1 çay kaşığı kuru nane
1 yemek kaşığı zeytiyağ
2 diş sarımsak

Yapılışı
Çeviziçi, peynir, sarımsak, kimyon ve nane robota konur , çekilir. Karıştırma da yapılabilecek kapaklı bir kaba, salça konur üzerine zeytinyağ, çektiğimiz cevizli-baharatlı karışım ilave edilir, güzelce karıştırılır. Kapalı bir kapta ve buzdolabında saklanabilir. Ekmeğin üzerine sürülerek kahvaltılarda zevkle tüketilir.

Afiyet olsun

Yeni Bir Haftaya Başlıyoruz

Günün Mönüsü

Zeytinyağlı Pazı
Kıymalı Makarna
Salata&Yoğurt
Meyva&Çikolatalı Puding

Herkese iyi haftalar

13 Ocak 2008 Pazar

Tereyağlı Pirinç Pilavı

Kullanılan Malzemeler 3 kişilik
1 S.B. pirinç
25 gr tereyağ
1 yemek kaşığı sıvıyağ
1,5 S.B. su veya et suyu
1/2 çay kaşığı tuz
Yapılışı
Pirinç unu gidinceye kadar kırmadan yıkanır ve üzerini geçecek kadar sıcak su ve 1 çay kaşığı tuz ile 20 dk ıslatılır. Bu sürenin sonunda tuzlu suyu döküp, temiz su ile pirinç kırmadan ve ovmadan yıkanır. Bir tel süzgece alınır 5 dk. süzdürülür. Pilavın yapılacağı tencereye sıvı yağ ve tereyağını aktarılır, erime başlar başlamaz, süzülmüş pirinç aktarılır. Tahta bir kaşık ile yumuşak hareketlerle pirinç 1 dk. kavrulur. Bu sırada ateşin kısık ayarda olması gerekir. Kavrulan pirince 1,5 bardak kaynar sade su/ etsuyu ve tuzu atılır, yumuşak şekilde karıştırılır. Önce harlı ateşte kaynetılır ve hemen kapak kapatılır.Ocak kısık ayara getirilir, 10 dk sürede pişirilir. Süre sonunda oçak kapatılır, kapağı açılmadan pilav bir 10 dk daha demlendirilir. Kapağı açılır, dikkatlice pilav alt üs edilir, ılık veya sıcak servis edilir.
Afiyet olsun

Not: Fotoğrafını çekmek için, henüz taze pişmiş pilavı küçük bir kaseye koyup, tabağa ters çevirip form vermek istemiştim. Ama fotoğraf çekme süresinde pilavım kendini bırakıverdi ve ortaya bu görüntü çıktı. Övünmek gibi olmasın ama bu pilavın nasıl tel tel olduğunun, yapışmadığının en güzel göstergesidir.

Havuçlu Mevsim Salatası

Salata yapmanın da tarifi mi olurmuş demeyin. Tabii ki çeşit çeşit malzemelerle sayısız çeşitte salatalar hazırlanabilir. Önemli olan bu tür çesnileri yaz kış soframızdan eksik etmememiz gereğidir.
Salatanın sosu malzemelerin bütünleşmesini sağlar. Burada verilen tertipte yağ-limon-sirke kullanılmıştır.
Salatada kullanılacak yeşillikleri ve diğer sebzeleri-çiğ olarak tüketilecekleri için- yıkadıktan sonra sirkeli suda mümkünse yarım saat kadar bekletmek hijyen açısından çok yararlı olacaktır. Bu şekilde gözle görülemeyen bazı böcek/haşerat ve yumurtalarını da etkisiz hale getirmiş oluruz.


Kullanılan Malzeme

1 adet havuç
10 adet kıvırcık yaprağı
2 adet taze soğan
1 tutam maydanoz
1 tutam dereotu
5-6 adet zeytin
1/2 limon
3 yemek kaşığı sızma zeytin yağı
1 yemek kaşığı sirke
tuz , karabiber
Yapılışı
Yeşillikler yıkanırlar ve sirkeli suda yaklaşık 30 dk. bekletilirler. Bu arada havuç kazınır ve rendenin iri tarafı ile rendelenir.Tekrar yıkanıp, süzülen, mümkünse kurulanan salata yaprakları istenen incelikte doğranır. Salata kasesine alınır, üzerine rendelenmiş havuçlar yayılır. Taze soğanlar kıyılır, salataya serpiştirilir, istenirse zeytin ilave edilir. Bir kasede zeytin yağı, limon,sirke, tuz, karabiber ve kıyılmış maydonoz -dereotu harmanlanır. Tam sofraya geleceği zaman kasede hazırladığımız sos salataya ilave edilir, tekrar karıştırılır.
Afiyet Olsun

Vitamin Deposu Salata

Günü Mönüsü

Defne Yapraklı Etli Bezelye
Pirinç Pilav
Havuçlu Mevsim Salatası&Yoğurt
Meyva& İrmik Helvası

Benim için salata olmadan yenen yemeğin adeta yüzü gülmez, tadı çıkmaz, sofranın neşesi kaçar. Çeşit çeşit soslar ile zenginleşen salatalar doğru şekilde ve mevsiminin sebzeleri ile hazırlanırlar ise sofralarımızı süsler, bizim için de adeta bir vitamin deposudur.
Afiyet Olsun

11 Ocak 2008 Cuma

Sebzeli Omlet


1 kişilik
Kullanılan Malzeme
1 adet kırmızı etli biber
1 adet taze soğan
5 adet mantar
1 yemek kaşığı zeytin yağ (riviera tipi)
2 yumurta
1 tutam dere otu veya maydanoz.

Yapılışı
Kırmızı biber,mantarlar ve taze soğan ince doğranır. Tavaya zeytin yağı konur, hemen biber atılır, 1-2 dk kısık ateşte sotelenir, mantarlar atılır 1 dk çevrilir ve bir kapak kapatılır. Kısık ateşte 2 dk kendi hallerine bırakılır. Yumurtalar bir kaseye kırılır, tuz, ince kıyılmış dereotu veya maydanoz eklenir, birlikte çırpılır. Kapağı açılıp şöyle bir karıştırılan sebze karışımının üzerine dökülür. Tavayı sallayarak yumurtaların iyice yayılması sağlanır. Yumurtaları pişince servise hazırdır. Yanına sıcacık bir çay, bir parça peynir ve kızarmış ekmek çok iyi gider.
Afiyet Olsun


10 Ocak 2008 Perşembe

Hafta Sonu Geliyor !

Et Sote&Patates Püresi
Pirinç Pilavı
Kurutulmuş Biber Yoğurtlaması
Meyva & Mozaik Pasta

Herkesin kendine göre bir et sote tarifi vardır. Burada karar verilecek olan dana veya kuzu eti olacağıdır. Ben daha yumuşak olduğu ve çok çabuk piştiği için kuzu etini tercih ediyorum, ama yağlarını da tamamen temizliyorum. Tabii kuzu etini ağır bulan da çoktur.
Yemeğin yanına güzel bir patates püresi, mümkünse bir de pirinç pilavı. Mevsimi olmadığı için, yoğurtlamamızı varsa kuru biberden yapabiliriz. Tabii yaz aylarından hazır edilmiş ise... Yoksa da dışarıdan, örneğin Malatya Pazarından temin edinebilirsiniz. Mozaik pasta veya hazır pudinglerle yapılan güzel bir bisküvili tatlı da, çok hoş gider.
Afiyet Olsun

Çin Böreği



Kullanılan Malzeme


1 adet yufka
1 adet havuç
7-8 adet mantar
1 avuç dolusu soya filizi
2 adet taze soğan
1 tutam maydonuz
1 yemek kaşığı ayçiçek yağı
3 dolu yemek kaşığı soya sosu
Kızartmak için yeterince ayçicek yağı

Yapılışı
Havuç kazınır ve kibrit çöpü inceliğinde kıyılır.İstenirse iri iri de rendelenebilir. Mantarlar yıkanır, kurutulur, ince dilimlenir. Taze soğanlar yeşil bölümleri ile birlikte 1 cm iriliğinde doğranır. Soya filizi yıkanır.

Tavaya havuç ve sıvı yağ konur, tahta bir kaşıkla karıştırılarak pişirilmeye başlanır. 2 dk sonra doğranmış mantarlar ilave edilir. Karıştırılır ve bir kapak kapatılarak kısık ateşte mantarları sularını salması sağlanır. 2 dk sonra kapak açılır, mantarlar diriliklerini kaybetmişler ve saldıkları suyu çekmişlerse, sırasıyla soya filizi, taze soğan, soya sosu ve bolca karabiber ilave edilir. Soya sosu tuzlu bir malzeme olduğu için ekstra tuz konmasına gerek yuktur. 1 dk karıştırılarak pişirilmeye devam edilir. Kıyılmış maydanozu konur ve ılınması için ayrı bir kaba alınır.
Bu arada yufka 8 parçaya ayrılır. Hazırladığımız iç ile tombul sigara börekleri sarılır. Kızdırılmış bol sıvı yağda, yakmadan çıtır çıtır kızartılır. Kağıt havlu üzerinde 1 dk. bekletilerek fazla yağları uzaklaştırlmalıdır. İştah açıcı olarak soya sosu ile servis edilir. İstenirse yufkalar daha küçük kesilerek börekler daha küçük sarılabilir.


Afiyet Olsun

Bol Sebzeli Bir Öğün

Kıymalı Semizotu Yemeği/Yoğurt
Tarhana Çorbası
Erişte
Havuç Salatası&Meyva

Afiyet Olsun

9 Ocak 2008 Çarşamba

Kandilli Suna'nın Yeri

İşte size bir balık restoranı daha ... Burası Anadolu yakasında, Kandilli sahilinde. Resimden de görüldüğü gibi manzarası süperrr... Kış aylarında el mahkum deniz , pencereden izleniyor, ama olsun, bahar ve yaz aylarında masalar tabii hep dışarıda.

Restoranı 2007 yazında, İrfan Koç, Yılmaz Yıldız ve Kemal Yıldız Beyler işletiyorlardı. 35 yıllık restorana ismini veren Suna Türksezer Hanım, aynı zamanda zeytinyağlı mezelerin yapımından da sorumlu. Biz, balığımızın tadına varalım diye, meze olarak sadece kalamar tava aldık, gayet iyiydi. Tatlı olarak ev baklavalarını yedik, ben çok beğendim ama esas aşuresi çok meşhurmuş, aklımız onda kaldı.

Balıklar konusu malum, en güzel balık mevsiminde yenen balıktır. Biz levrek zamanı gitmiştik, ızgarası sulu ve çok lezizdi. Tazelik konusunda da zerre şüphemiz yok. Körpe rokalı karışık salata da sofrayı coşturdu.
Gelelim değerlendirmemize;
Dekorasyon : **** (manzara torpili olarak)
Lezzet : *****
Hizmet/hijyen :*** ( tuvaletve el yıkama yeri çok yetersiz, yoksa masa üstü hijyenine lafımız yok)
Fiyat/performans:****
tel: 0 216.332 32 41
not :otoparkı var

Fesleğenli Mantar Sote



Kullanılan Malzeme
400gr mantar (kültür, kestane)
1/4 zeytin yağı (riviera tipi)
1 adet kuru soğan
2 diş sarımsak
6/8 yaprak taze fesleğen veya 1 çay kaşığı fesleğen kurusu
1/4 demet maydonoz

Yapılışı
Soğan ince ince doğranır, mantarlar sapları koparılarak ayıklanır, üzerine yapışan çöpelleri elle temizlenerek bol su ile yıkanır, süzdürülür. Mümkünse kağıt havlu ile kurulanır ve büyüklüğüne göre 2 veya 4 e bölünür. Zeytinyağı bir tavaya alınır, içine kıyılmış sarımsaklar ve soğanlar atılır, yanmadan şeffaflaşmaları sağlanır. Doğranmış mantarlar ilave edilir, önce kısık ateşte bıraktıkları suyu çekinceye kadar, kavurmaya devam edilir. Mantarlar pişince, içine ince kıyılmış fesleğen, maydanoz, tuz ve çekilmiş karabiber ilave edilip, karıştırılır. Sıcak sıcak servis edilir.


Bu yemek garnitür olarak her türlü etin yanında çok iyi gider. Ayrıca sade olarak haşlanan makarnaya, varsa rende parmesan peyniri ile harika bir sos olur.

Afiyet olsun

İndirimler Çoktan Başlamış

Bu sabah tahlil yaptırmak için, bana göre erken bir saatte dışarı çıkmam gerekti. Tahlil işi bitince de -bari çıkmışken biraz vitrin bakarım, belki bir şeyler alırım- düşüncesi ile zaten çok yakında olan Akmerkez'e geçiverdim. Evet arkadaşlar indirimler başlamış. Beymen,V2K , Homestore gibi ortalamanın üstündeki mağazalardan tutun da, Mango, Mudo, Park Bravo ve diğerlerinde de %50 indirim söz konusu. Hatta Mango yine abartmış, yeni sezon malları çıkarttığı gibi, %70 oranında indirim yaptığı ürünleri de var.
Peki ben bir şey aldım mı ? Hayır, çünkü gaza gelip ipe sapa gelmez şeyleri alma tuzağına düşmek istemem. Bir de ben bir şey alacaksam, gördüğüm anda, ha! işte bu demeliyim. O şeyin fiyatı benim için gerçekten yüksek bile olsa, bütçemi zorlar yine almaya çalışırım. Alınca da hiç vicdan azabı duymam , içime de çok siner. Eve dönüş yolunda paketini açar açar bakarım , mutlulukla. Onu, çok özenle ve hakkını vererek kullanmaya çalışırım.
Hal böyle olunca, pek herşeye elim gitmiyor. Tabii çalışan insanların, bilhassa kadınların her gün için uyumlu kıyafet kombinleme zorunluluğu var. Benim ıvır zıvır dediğim şeyleri almak onlar için malesef gereklilik. Yine de indirimin gazına gelmeden uzun vadeli kullanımı olacak parçaları seçmek en güzeli.
Aslında ben bu yazıda sadece, sabahın 1o nunda Akmerkez'e alışverişe gelen kadınlara şaşkınlığımı belirtecektim, nelerden bahsediyorum. Ama, bayanlar, o saatte, yanlarında minicik bebekleri ile haldır haldır dolaşıyorlardı ya ...pes valla !

Balık Tava Yapalım mı ?

Hamsi tava
Mevsim salatası
Meyva&Tahin helvası

Hamsi dedik ama siz artık hangi balığı denk getirirsiniz bilemem... Bu arada çocuklar için biraz sade makarna yada patates tava ile öğünü güçlendirebilirsiniz.
Afiyet olsun

8 Ocak 2008 Salı

Kış Meyvaları Salatası


4 kişilik
Kullanılan Malzeme
1 adet muz ( yerli olursa 2 adet)
2 adet elma
2 adet portakal
2 adet mandalina
1 çay kaşığı tarçın
1 yemek kaşığı bal
1 çay kaşığı susam
1 çay bardağı tanelenmiş nar
1/2 limon
2-3 dilim ananas ( ananas yok ise portakal sayısını 1 adet arttırabiliriz)
Yapılışı
Nar tanelenir, mandalinalar soyulup ayıklanır, portakalların kabuğu soyulur ve dışarıdaki zarları bıçakla kesilerek soyulur. En son muz ve elmalar soyulur.
Salatanın hazırlanacağı servis tabağına her biri 4 parçaya ayrılan ananas dilimlerini simetrik olarak yerleştirilir. Soyulan elmalar kararmamaları için yarım limon ile hafifçe ovulur, dilimlenir, (örnek 8 parça), simetrik olarak yerleştirilir. Tam daire olarak kesilen portakallar yerleştirilir. Limonla ovulan muz 4 parçaya bölünür , simetrik olarak yerleştirilir. Mandalinalar 4 'e bölünerek dağınık olarak yerleştirilir. En son sırasıyla nar taneleri, susam, tarçın ve bal güzelce serpiştirilir. hemen tüketilmeyecek ise folyoyla kapatılarak buzdolabında muhafaza edilebilir.
Afiyet olsun


Etli Defne Yapraklı Bezelye




Bezelye, çoluk çocuk hepimizin çok sevdiği , bir çok yemeğe de katkısı olan bir sebze. Bilhassa havuç ve patates en yakın silah arkadaşlarıdır.
4 kişilik
Kullanılan Malzeme
300gr kuşbaşı yağsız kuzu eti veya dana eti
1 S.B. dondurulmuş bezelye
1 adet küçük boy havuç
1 adet irice patates
1 adet kuru soğan
3-4 adet defne yaprağı
1/3 Ç.B. zeytin yağı (riviera tipi)

Yapılışı
Yağları temizlenmiş, iyice yıkanmış etler, yemeğin yapılacağı tencereye alınır, kısık ateste, tencerenin kapağı kapalı olarak etin önce suyu çektirilir.Suyu çekilen ete zeytin yağının yarısı ilave edilir. 1 dakika kadar etler kızartılır. Sırasıyla, önce yemeklik doğranmış soğan katılır,2-3 defa karıştırılır, donmuş bezelye ve yuvarlak doğranmış havuçlar ilave edilir. Defne yaprakları , kalan zeytin yağımız ve tuzu katılır. Kapağı kapatılır ve kısık ateşte 35--40 dk. yemek pişmeye bırakılır. Bu sürenin sonunda bezelye ve havucun yumuşamış olması gerekir. 2 su bardağı sıcak su ilave edilir. Orta ateste kaynamaya alınır, kaynayınca içine doğranmış patatesler atılır, karıştırılır. Gerekiyorsa bıraz sıcak su ilave edilir. Yaklaşık 20 dk. sonra patates , diğer sebzeler ve et tam olarak pişince altı kapatılır. Bu çok sulu bir yemek değildir.

Muhacir Usulü Tavuklu Kapama




Okul için evden ayrıldığımın ilk yılıydı. Ankara'da , şu anda adını hatırlamadığım küçük bir lokantada yemek yiyecektim. Kuzu kapama diye bir yemek istedim. Bekledim ki şöyle pilav ve üstünde yumuşacık bir parça kuzu eti olsun. Gelen tabakta görünen, altındaki birşeyleri de örten pişmiş kıvırcık salata yapraklarıydı.
Nasıl hayal kırıklığına uğradımı anlatamam. Yedim yemesine, tadı da aslında güzeldi ama, beklediğim o değildi işte...Ben bir muhacir olan annemin yaptığı kapamayı bekliyordum.Öğrendim ki esas kapama bu şekilde olurmuş.


Aşağıdaki tarif benim beklediğim yemeğin, tavuk eti ve bulgur ile hazırlanmış olanıdır.
3 kişilik
Kullanılan Malzeme
6 adet piliç kalça şiş (Ben 2 baget,2 kalça şiş ve lades kemiği ile yaptım, yaklaşık 1/2 tavuk )
1 S.B. pilavlık iri bulgur
2 adet taze soğan
7-8 yaprak taze nane veya 1 çay kaşığı kuru nane
2,5 S.B tavuk suyu
1/4 Ç.B. zeytin yağı (riviera tipi)
1/2 kuru soğan.
Yapılışı
Kalça şişler bol su ile yıkanır.Tencereye alınır, üzerlerine soğuk su konur, kaynamaya başlayınca köpükleri itinayla alınır.İstenirse suyu tamamen değiştirilebilir. Yarım kuru soğan doğranmadan tencereye bırakılır. Etler pişinceye kadar kaynatılır. Bu aşamada hiç tuz konmaz. Etler pişince çatalla başka bir kaba alınırlar. Tavuk suyu da ince bir süzgeçten süzülerek kullanıma hazır hale getirilir.
Kapamayı yapmak için yayvan bir kap seçilmelidir. İnce doğranan taze soğanlar, zeytin yağı ile kısık ateşte hafifçe çevrilir. İyice yıkanmış ve süzülmüş olan bulgur, ilave edilir, 1 dk. kadar soğanlarla harmanlanır. 2,5 su bardağı haşladığımız tavuğun suyu ve 1 çay kaşığı kadar tuz ilave edilir, karıştırılır. Bulgurun üzerine tavuk parçaları yerleştirilir, son olarak bütün olarak nane yaprakları ve taze çekilmiş karabiber serpiştirilir. Kapak kapatılır, kaynama başlayıncaya kadar hızlı, sonrasında kısık ateşte olmak üzere en büyük ocakta 10 dk. kadar pişirilir. Bu yemeği bilhassa cam kapaklı bir kapta yapmakta fayda vardır. Kapağını açmadan pilavın göz göz olduğunu görüp, ocağı kapatırız. Ardından 5 dk demlendirilip servis yapılır.

Afiyet olsun

Ayrılmaz İkili Kurufasulye&Pilav

Etli Kurufasulye
Pirinç Pilavı
Salata&Turşu
Meyva&Tel Kadayıf

Bazı yemeklerin, kıymeti yaş biraz ilerleyince anlaşılıyor. Çocukluğumda kurufasulye pilav pişen günlerde, burun kıvırır, anneme serzenişte bulunurdum. Yerdim yemesine ama, mutlu etmezdi beni bu yemek. Ama ne zaman ki üniversite yılları başladı, aç kalmamak için yemekhaneden çıkan yemekleri yemem gerekti, işte o zaman kıymete bindi.
Kurufasulye öyle bir nimet ki, başka bir sebze, biraz fazla pişse, suyu fazla kaçsa beğenilmez. Kuru ise iyice helmelenir, kallavileşir, süper olur, süper...En vasat lokantada bile pilav üstü güvenle kuru yenir. Sağlığımıza faydasını ise son yıllarda daha bir öğreniyoruz. Evde düzenli olarak pişirilip önlerine konulursa, aslında cocuklarda pek fazla mırın kırın edemezler. Az çok yiyeceklerdir.
hAkşamdan ıslatamadıysanız, pişirmeden önce 1 saat suda bekletmeniz faydalı olacaktır.
Afiyet olsun.

7 Ocak 2008 Pazartesi

İyi Haftalar

Tavuk İncik Haşlama
Bulgur Pilavı
Salata/Yoğurt
Meyva

Çocukluğumuzda tavuk genelede canlı alınır, evin babası tarafından kesilir, annemiz tarafından da tüyleri yolunur, içi temizlenirdi. Bunca zahmetin sonrasın da o tavuğun tadına doyulmaz kapış kapış giderdi. Zaten genelde ağır bir misafir geleceği zamanlar eve tavuk alınır, sofralar şenlenir, misafirimiz onurlandırılırdı. Şimdi hızlı ve sayısız pratik pişirme yöntemleri ile hayat kurtaran bir besin haline geldi.
Tavuğun incik bölümü, diğer adı baget, lezzetli ve çabuk pişer. Patates ,havuç, soğan ve bir defne yaprağı ile suluca ve lezzetli bir ana yemek olur. Yanına da güzel bir bulgur pilavı ...
Afiyet olsun

6 Ocak 2008 Pazar

Güzelliğin Doğal İksiri Bal

Kuruyan dudaklar için; 1 tatlı kaşığı esmer şeker, bir yemek kaşığı bal karışımı ile yapılan peeling iyi gelir.

Güneşin zararlı etkilerine karşı Saç Bakım Maskesi; 2 yemek kaşığı çam veya çiçek balı, 1 limonun suyu ile karıştırılır. Kuru, temiz saçlara sürülür, 10 dk. bekletilir ve iyice durulanır. Haftada 1 kez yapılacak uygulama ile saçlar doğal ve parlak görünüm kazanır.

El bakım maskesi; maske uygulanmadan önce, eller ılık suda yumuşatılır. Ardından 1/2 çay bardağı zeytin yağı ile 1 yemek kaşığı bal karıştırılır. Eller karışım içinde 5dk. tutulur. Ellere ve parmaklara iyice masaj yapılır. Yumuşak bir sabun ile eller ılık suda yıkanır, kremlenir.

Cilt bakım maskesi; bir kapta 1 yemek kaşığı bal, bir yemek kaşığı limon suyu ve kıvamını bozmayacak miktarda süt ile karıştırılır. Elde edilen karışım yüze ve boyna sürülür. Hafifçe kuruyana kadar beklenir ve nemli bir sünger ile silinerek temizlenir.

İstanbul'un Martıları ve Kar


5 Ocak 2008 Cumartesi

Kırmızı Biberli Mercimek Çorbası



Kullanılan Malzeme
1 çay bardağı kırmızı mercimek
1 adet küçük soğan
1 adet kırmız biber(biber büyükse yarım olsun)
25 gr. tereyağ
1 yemek kaşığı zeytin yağı (riviera tipi)
Yapılış
Mercimek iyice yıkanır, yemeklik doğranmış soğan ve küçük kıyılmış kırmızı biberler ile birlikte var ise bir düdüklü tencereye, yok ise normal bir tencereye konur . Dört bardak su ile haşlanır. Düdüklüde 20 dk. sonuç alınır. İyice pişmiş mercimek, soğan ve biber daha sıcakken çırpma teli ile 1-2 dk ezilerek çırpılır. İstenirse blendırdan da geçirilebilir. Şahsen ben hafif pütürlüğü olmasını daha çok severim. Tabi tercihe bağlı.
Bir tavada hafifçe erittiğimiz tereyağ ve zeytin yağ karışımı yakmadan, çorbaya ilave edilir. Kıvam durumuna göre sıcak su ilavesi gerekebilir. Tuzu ilave edilir, bir iki taşım kaynatılarak servise sunulur.

Afiyet olsun

Etli Pırasa Yemeği



Kullanılan Malzeme
250 gr kuşbaşı dana veya kuzu eti
500 gr pırasa
1 adet küçük kereviz
h1 adet küçük havuç
1 Y.K. domates salçası veya 2 adet olgun domates
1/2 çay bardağı zeytin yağı (riviera tipi)
tuz ve pul biber

Yapılışı
Pırasalar saçakları ve taze olmayan katları sıyrılarak , 1,5 cm. kalınlığında doğranır, su dolu bir kaba koyulur. Yeşil kısımlarından da 1-2 iki taze halka istenirse alınır. Kerevizin kabukları soyulur, taze sap ve yaprakları da suya konur. Kullanacağımız et dana eti ise tavla zarı ayarında doğranır ve bol suda yıkanır, süzdürülür. Kuzu eti ise, daha iri olabilir. Etler küçük bir tencereye alınır, bir bardak soğuk su ile 1-2 dak. kaynatılarak, kan ve köpüğünün çıkması sağlanır. Yemeğin yapılacağı tencereye kevgir ile etler alınır.

Zeytin yağının yarısı etlere ilave edilir.Tahta bir kaşıkla, etler kızarıncaya kadar orta ateşte çevrilir. Yuvarlak olarak doğranmış havuçlar etlere ilave edilir, 1dk. yakmadan sotelenir. Birkaç defa yıkanıp suyu süzülen pırasalarımız tencereye alınır. Üzerine kuşbaşı doğranan kereviz ve yıkanmış sap ve yaprakları konur. Bir yemek kaşığı salçamız ( eğer taze domates kullanılacak sa kabukları soyulmuş, küp doğranmış olmalıdır), bir çay kaşığı tuzumuz istenirse bir çay kaşığı pul biberimiz ilave edilir.Kalan yağ gezdirilir, tencerenin kapağı kapatılır. Kısık ateşte 45 dk. kadar hiç kapak açılmadan ve ara ara yemeği sallayarak -adeta- buharda pişirme yapılır. Havuçlar yumuşayıp ve etler pişince, bir sıcak su tencereye ilave edilir.Kısık ateşte 10- 15 dk. daha pişirilip ,sıcak sıcak servis edilir.

Afiyet olsun


Not:Sebze yemeği yaparken bilhassa cam kapaklı bir tencere kullanılması, yemeğin takibi açısından çok kolaylık sağlar.

Fıstıklı Sütlü İrmik Helvası


Malzemeler
1 S.B. irmik
2 S.B. süt
1 S.B dan 1 parmak eksik toz şeker
1 yemek kaşığı dolmalık fıstık
25 gr tereyağ
tarçın
Yapılışı
Süt ve şeker bir tencerede kaynatılır. Helvanın yapılacağı diğer tencereye fıstık, tereyağı ve irmik konur. Ocağın altını kısık ayara getirerek, tahta bir kaşık ile yaklaşık 10 dk ıirmik ve fıstık kavrulur. Kavurma işleminde önemli olan, irmiklerin yanmamasıdır. Sonunda homojen bir koyu sarı renk edilmelidir. Biz bunu fıstıkların renginin koyulaşmasından anlayabiliriz. Fıstıkların rengi dönünce, yavaşça şekerli sıcak süt irmiğe aktarılır. Bu sırada tencereden sıcak irmik sıçraması olacağı için yanmamaya dikkat edilmelidir. Orta ateşte karıştırmaya devam edilir.Sütün irmik tarafından çekildiği, helvanın önce göz göz olması ve iri parçalara ayrılarak karışmaya başlamasından anlaşılır. Ocak kapatılır, temiz bir havlu veya bir kaç kat kağıt havlu, ardından tencere kapağı örtülür, 5-10 dinlendirilir. Kapağı açılarak karıştırılır, istenen şekilde ve mutlaka tarçınla servis edilir.
Afiyet olsun

Hafta Sonu Geldi !

Günün Menüsü
Tavuk Şinitzel
Pirinç Pilavı/Patates Kızartması
Salata&turşu
Meyva/Vişneli,Parça Çikolatalı , Findıklı Kek

Bugün hafta sonunun ilk günü. Genelde öğleden sonraları ailecek dışarıya çıkılan gün. Ama kar yağışı sanırım bunu biraz engelliyecek. Biz de evde eğlenceli bir şeyler yapmaya çalışabiliriz. Örneğin çocukla beraber yapılacak kek, kurabiye gibi mutfak etkinliği cazip gelebilir. Birlikte televizyonda film seyrederek de afiyetle yenir.
Sevgiler

4 Ocak 2008 Cuma

Yayla Çorbası

Fotoğrafını en kısa zamanda yenileyeceğim, söz !

Kullanılan Malzeme 4 kişilik

3 Y.K. yoğurt
1 Y.K. tepeleme un
1 adet yumurta
1/2 çay bardağı pirinç
1/2 limonun suyu
4 S.B. et veya sade su
1/2 yemek kaşığı kuru nane
25gr tereyağ
1 yemek kaşığı zeytin yağ

Yapılışı
Yıkanmış pirinç tencerede 2 su bardak sade suda iyice haşlanır. Bir miktar helmelenmesi/lapalaşması gerekir. Diğer yanda geniş bir çukur kapta yoğurt, un, limon suyu ve yumurta, varsa bir çırpma teli ile iyice çırpılır.
Haşlanmış, helmelenmiş, lapa haline gelmiş pirince et/sade su ilave edilir. Tel ile şöyle bir karıştırılır. Çırptığımız yumurta-yoğurt terbiyesine, pirinçli-et sulu taraftan 1 kepçe alınır ve terbiyeye karıştırılarak ılıştırılır. Ilıklaşan terbiye, çorbaya tahta bir kaşık ile yavaş yavaş karıştırılarak yedirilir. Çorbamız, kaynayıncaya kadar sürekli karıştırılmalıdır.
Diğer tarafta bir tavada tereyağ, zeytin yağı ve nane yanmadan ısıtılmalıdır. Hafif yağ kokusu çıkınca hemen çorbaya dökülür, karıştırılır. Çorbaya tuz en son katılır, yoksa terbiyesi kesilebilir. Çorbamız bir taşım daha kaynatılır. Servise hazırdır.

Afiyet olsun